Hortenzia, Gergő
8 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Ukrajna kivon minden közintézményt a szakadárok területéről

2014.11.15. 14:03

Petro Porosenko ukrán elnök szombaton elrendelte az összes közszolgálati intézmény kivonását az oroszbarát szeparatisták ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területekről, írja az MTI.

Rendeletében Porosenko arra utasítja az ukrán kormányt, hogy egy héten belül tegye meg a lépéseket "a terrorellenes műveletek különböző területein lévő (ukrán) állami vállalatok, intézmények és szervezetek tevékenységének beszüntetésére". A döntés többek között az iskolákra, a kórházakra és a mentőszolgálatokra vonatkozik, mondta az AFP francia hírügynökségnek egy név nélkül nyilatkozó, magas rangú ukrán tisztségviselő. "Minden államilag finanszírozott intézményt kivonunk" - mondta.

A felszabaduló forrásokat humanitárius segélyek formájában juttatják vissza a kelet-ukrajnai régió lakosságának.

Az MTI szerint Porosenko rendelete egyenes következménye annak, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok által önhatalmúlag kikiáltott donyecki és luhanszki "népköztársaságokban" november 2-án új vezetőket és parlamentet választottak. A választások eredményét Oroszországon kívül senki nem ismerte el. Két nappal később Porosenko bejelentette, hogy Ukrajna kénytelen szigorúbban fellépni, katonailag és gazdaságilag is elszigetelni a lázadók ellenőrzése alatt álló területeket.

15%
5999 Ft
5100 Ft
20%
7990 Ft
6392 Ft