Az Iszlám Állam újabb amerikait fejezett le

2014.11.16. 11:13 Módosítva: 2014.11.16. 22:41

Lefejezett egy amerikai segélymunkást a szélsőséges Iszlám Állam egy fegyveres csoportja. Az IS, amely augusztus óta már négy nyugati túsz kivégzéséért vállalta a felelősséget, egy olyan felvételt hozott nyilvánosságra, amelyen álarcos fegyveres látható egy levágott fej mellett.

Az interneten megjelent videó elemzése után  az amerikai hatóságok megerősítették, hogy a képeken  a 26 éves Peter Kassig, az amerikai hadsereg egykori katonája látható. Kassig 2013-ban esett fogságba, amikor a szíriai lakosságnak szánt segélyek eljuttatásában vett részt. Barátai szerint a fogságban áttért az iszlámra, és még nevét is megváltoztatta. Új neve Abdul Rahman lett.

000 Par8030223
Fotó: Handout / AFP

Barack Obama, aki ázsiai és ausztráliai diplomáciai körútjáról hazatérőben értesült  Kassig lefejezéséről,  az elnöki repülőgép fedélzetén kiadott nyilatkozatában részvétét fejezte ki Kassig hozzátartozóinak. Obama "az abszolút gonosz" megnyilvánulásának nevezte a segélymunkás meggyilkolását.

Eközben brit lapértesülés szerint az Iszlám Állam túszainak vélhetően brit hóhéra, a szigetország sajtója által Jihadi Johnként emlegetett férfi is a szélsőséges szunnita szervezet azon magas rangú tagjai között lehetett, akik megsebesültek egy múlt heti amerikai légicsapásban, írja az MTI.

A Mail on Sunday című tömeglap úgy tudja, Jihadi John is részt vett az Iszlám Állam vezetőinek a szíriai-iraki határ közelében tartott november 8-i tanácskozásán. Korábbi hírek szerint Abu Bakr al-Bagdadi, a terrorista szevezet vezetője szintén megsebesült, talán meg is halt az összejövetel helyszínét ért légicsapásban.  • Hírek
  • Hírek