Ágnes
-1 °C
2 °C

16 milliót kapott a rugdosódó rendőr

2014.11.17. 10:51

16 millió forintnyi kártérítést kapott az a szlovák rendőr, akit azután rúgtak ki, hogy egy felvétel bizonyította: megütött és megrugdosott egy fiatalt Dévényújfalun (Devínska Nová Ves, a felvételből itt láthatók állóképek).

A Parameter.sk szerint a felvétel 2009-ben készült. „Amikor kérte őket, hogy ne verjék, még inkább nekiálltak, és a fejét ütötték″ – emlékezett vissza egy tévéműsorban a fiatal egy barátja.

A két érintett rendőr közül az egyiket, Ján. D.-t 2009-ben köztisztviselői hatalommal való visszaélés miatt elbocsátották, a másikuknak fizetését vonták meg. Később azonban a bíróság felmentette a rendőrt: a lap szerint úgy látták, a rendőrségi fellépés ugyan megtörtént, de nem volt törvénytelen.

A rendőr ezután beperelte feletteseit, amiért kirúgták, és kártérítést követelt. Végül visszakapta korábbi állását, és megkapta a köztes időszakban elmaradt fizetését, 53 ezer eurót, azaz 16 millió forintot.

„Ha alibisták volnánk, akkor azt a felvételt elveszíthettük volna, ezzel szemben közzétettük, hogy meggyőzzük a rendőröket a bűncselekmény elkövetéséről″ – mondta még a felvétel nyilvánosságra kerülésekor Ján Packa országos rendőrfőkapitány.

Dévényújfalu Pozsony része, a város központjától 10 kilométerre északnyugatra, a Morva folyó bal partján fekszik.