Sára, Márió
2 °C
4 °C

Kiürítettek egy londoni metróállomást egy gyanús csomag miatt

2014.11.17. 14:30 Módosítva: 2014-11-17 14:36:34

Kiürítették hétfőn egy időre a brit parlament alsóházi képviselőinek irodaházát és a közeli metróállomást egy gyanús csomag miatt, írja az MTI.

A Portcullis House nevű épület a londoni parlament történelmi épületegyüttesével szemben, a Westminster-híd másik oldalán található.

Nem kapcsolódik közvetlenül a parlamenthez, de alagsorában működik a brit kormányzati negyedet kiszolgáló Westminster metróállomás, amelyet a rendőrség rövid időre szintén kiürített és lezárt. Leállították a forgalmat a hídra vezető főúton és a környező utcákban is.

Fokozódik a terrorkészültség

Nem sokkal később az irodaházat, a metróállomást és az utakat is újra megnyitották, de a Scotland Yard nem közölte, hogy a szakértők találtak-e veszélyes anyagot a gyanús csomagban.

A brit kormány nemrég a második legmagasabb fokozatra emelte a terrorkészültségi szintet. David Cameron miniszterelnök az intézkedést azzal indokolta, hogy közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára az Iszlám Állam nevű szélsőséges milícia tevékenysége.

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben a korábbi "jelentős" helyett a "súlyos" kockázatra figyelmeztető riasztási szint lépett érvénybe. Ennek hivatalos meghatározása szerint "nagyon valószínű", hogy Nagy-Britanniát terrortámadás éri.

A készültségi listán ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a "kritikus", amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesülést.