Jobban van a Picassót kikosarazó hercegnő

2014.11.17. 14:01

Tüdőgyulladással került vasárnap kórházba a világ legtöbb címét és rangját felhalmozó 88 éves hercegnője, hétfőre az állapota javult – írja a Local. Persze illene már az első mondatban leírni a nevét, csak történetesen úgy hívják, hogy

María del Rosario Cayetana Alfonsa Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y de Silva,

ő Alba 18. hercegnője, a Guinness-rekordok könyve szerint 57 címével világrekorder.

A spanyol hercegnőt a sevillai Sagrado Corazon (Szent Szív) kórházban ápolják, ahova komoly, de nem kritikus állapotban került vasárnap este egyik fia elmondása szerint.  

Picassónak nemet mondott

A hercegnő legutóbb 2011-ben házasodott meg, még flamencót is táncolt 25 évvel fiatalabb férjével az esküvőn, ami előtt a biztonság kedvéért söntöt helyeztek az agyába, hogy megelőzzék a leépülését. Hogy ez a Szaffiból ismert szelephez hasonlóan működik-e, arról egyelőre nem szólnak a hírek:

Szaffi 6

(A ventrikuláris sönt amúgy más azért, enyhíti az agykamratágulatot, bővebben itt.)

Arra kimondottan büszke, hogy Pablo Picasso szerette volna, hogy modellt üljön neki, de visszautasította. „Nagyon unalmas, borzalmas dolog modellnek lenni” – mondta utólag, hozzátéve, hogy nem találkozott személyesen a festővel, aki egy torreádorral üzent neki.

Több kastélya közül a sevillaiban él, legismertebb ingatlanja a madridi Liria-palota, az Alba-ház székhelye, ahol ő maga is született. A gyomrát támadta meg egy vírus pár napja, utána kapott tüdőgyulladást. „Ebben a korban egyik baj követi a másikat” – mondta a hercegnő alapítványának szóvivője.

A hercegnő vagyonát 600 és 3500 millió euró (180 és 1050 milliárd forint) közé becslik, harmadik férjéhez az első kettő halála után ment hozzá, a spanyol bulvármédia előszeretettel foglalkozik vele. Egy jellemző idézet tőle:

Bevallom, szeretnék még élni, de csak hogy élvezettel nézhessem az emberek arcát, amikor rájuk mutatok és azt mondom, „Titeket is el foglak temetni!″

Nem kapta meg a skót trónt

Egy angol újságíró februárban felvetette, hogy ő lehetne a független Skócia királynője – a népszavazáson maga az elszakadás is elbukott, így végül fel sem merült, hogy ki ülhetne a trónra (Peter Osborne a Telegraphban értekezett arról, hogy a hercegnő egyik vezetékneve a Stuart: Anna királynő halálával annó a dinasztia elvesztette a brit trónt, de rokon főúri családokban tovább él a név).

Önéletrajzában a hercegnő arról írt, hogy nem volt egyszerű élete: átélte a világháborút és a spanyol polgárháborút,

a legnehezebb feladat mégis a madridi családi palota újjáépítése volt.

A hercegnőnek 249 olajfestménye van, többek közt El Grecótól, Goyától, Rubenstől és Rembrandttól. A média sokat foglalkozott állítólagos plasztikai műtéteivel, de soha nem ismerte el, hogy kés alá feküdt volna.