Európai túszokról tett közzé videót egy dzsihadista szervezet

2014.11.18. 06:14

Egy francia és egy holland túszt mutató videofelvételt tett közzé hétfőn az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) nevű dzsihadista szervezet, a felvételt a francia elnöki hivatal hitelesnek ismerte el.

Az MTI szerint a videón szereplő egyik személy az a Serge Lazarevic, aki jelenleg az egyetlen francia túsz a világban. Egy társával, Philippe Verdonnal együtt rabolták el őket három évvel ezelőtt Maliban; Verdont tavaly agyonlőtték. A francia elnöki hivatal hétfő éjjel közleményt adott ki, amely szerint a felvétel hiteles, és bizonyítéknak tekinthető arra, hogy nemrégiben Lazarevic még életben volt.

A most kiadott felvételről nem derül ki, hogy pontosan mikor készült. A rajta szereplő másik túsz, aki Sjaak Rijke holland állampolgárként mutatkozik be, szeptember 26-t említi dátumként. A holland túsz szintén 2011 novemberében került az emberrablók fogságába - harmadmagával - Timbuktuban, ahol turistáskodott.

Az 50 éves Lazarevicről utoljára idén júniusban adtak ki videót. A túsz maga is kérte Hollande elnököt, hogy járjon közben kiszabadulása érdekében. A friss videóban Lazarevic (aki nemcsak francia, hanem szerb állampolgár is) egyebek között arról beszél, hogy beteg, és veszélyben érzi az életét.

Iszlamista terrorszervezetek idén már két francia túsz kivégzéséről is beszámoltak. Szeptemberben az Iszlám Államhoz kötődő egyik csoport, az Algériai Kalifátus Katonái elrabolta, majd lefejezte az 55 éves Hervé Gourdel túravezetőt. Áprilisban a 2012 novemberében Maliban elrabolt Gilberto Rodrigues Leal halálát jelentette be a Mozgalom a nyugat-afrikai egységért és a szent háborúért (MUJAO) nevű dzsihadista szervezet.  • Hírek
  • Bankszámla