Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Kivégezték egy busz utasait Kenyában: 28 halott

2014.11.22. 08:56 Módosítva: 2014.11.22. 09:15

Fegyveresek elfoglaltak egy buszt és a 60 utasból 28-at kivégeztek Kenya északkeleti vidékén szombaton, írja az MTI. Többen megsebesültek, a halottak között hét nő van. Az áldozatok számáról szóló híreket a Vöröskereszt is megerősítette a Twitteren.

Az első hírek szerint a buszt több mint száz fegyveres rohanta le. Leterelték az utasokat, kiválogatták azokat, akik nem muszlimok, majd fejbe lőtték őket. A BBC úgy tudja, az utasok vallását úgy tesztelték le, hogy azokat mészárolták le, akik nem tudták felolvasni az eléjük rakott Korán-idézeteket. 

Bár az akciót egyelőre egyik szélsőséges csoport sem vállalta magára, a támadással az al-Shabaab szomáliai iszlamista szervezet terroristáit gyanúsítják. A rendőrség szerint a Nairobiba tartó buszt Mandera városától ötven kilométerre, a Szomáliai határhoz közel tartóztatták fel.

De mi is ez az al-Shabaab?

Egy szélsőséges iszlám terrorszervezet, ami már 130 támadást hajtott végre Kenyában azóta, hogy a nairobi kormány 2011 októberében az Afrikai Unió kötelékében csapatokat küldött Szomáliába. Bő egy éve az al-Shabaab hajtotta végre a kenyai fővárosban a Westgate üzletközpont elleni akciót, amelyben hatvanheten haltak meg. Az iszlamista szervezet vállalta magára a kenyai tengerparton idén elkövetett támadásokat is, amelyekben kilencvenen vesztették életüket.

Az al-Kaidával szövetséges al-Shabaab különösen kíméletlenül gyakorolja az iszlám törvénykezést, a saríát, gyakran élnek a nyilvános kivégzések és a végtaglevágások sokkoló erejével.