Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Le Pen elismerte, pénzt kaptak az oroszoktól

2014.11.24. 16:12

Elismerte Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front (FN) elnöke, hogy pártja 9 millió eurós kölcsönt vett fel egy orosz banktól. A szélsőjobboldali politikus a Le Monde című napilap hétfő délután megjelent számában azzal indokolta a lépést, hogy a francia pénzintézetek nem nyújtanak hitelt a pártjának, írta az MTI.

"Az a botrányos, hogy a francia bankok nekünk nem kölcsönöznek!" - mondta Le Pen. A pártelnök "nevetségesnek" nevezte a Le Monde feltételezését, hogy a kölcsönnek politikai tartalma lenne, és "a Kreml gesztust gyakorolt egy baráti párt irányába".

"A kölcsön határozná meg a külpolitikai álláspontunkat? De hát mi már régóta az oroszbarát vonalat követjük" - fogalmazott Le Pen. A Le Monde szerint az viszont nem tisztázott, hogy az orosz hatalom közbelépett-e a tranzakció megkönnyítése érdekében.

"Moszkvában viszont nem kérdés: mindenki tudja, hogy egy ilyen kölcsön a Kreml jóváhagyása nélkül nem jöhetett volna létre" - tette hozzá a cikkszerző Abel Mestre. Le Pen nem zárta ki, hogy pártja más külföldi bankoktól is fel fog venni kölcsönt a jövőben. A 2015-ös regionális választási kampányhoz ugyanis 30 millió euróra lesz szüksége, miközben a párt éves állami támogatása 5 millió euró.

Wallerand de Saint-Just, a párt pénztárosa megerősítette az amerikai The Wall Street és a brit Financial Times közös oroszországi kiadványának, hogy a pénzintézet szeptember végén 2 millió eurót kifizetett számukra. A politikus azt mondta, hogy ebben nincs semmi törvénytelen, mert "nem magánszemély adományáról, hanem kölcsönről van szó". A bank és Le Pen között a közvetítő szerepet az FN egyik európai parlamenti képviselője, Jean-Luc Schaffhauser játszotta. A politikai középről érkezett strasbourgi politikus korábban a Dassault haditechnikai vállalatnál dolgozott, néhány éve viszont már Le Pen gazdasági tanácsadója.