Vilhelmina
10 °C
21 °C

Lemondott az amerikai védelmi miniszter

2014.11.24. 16:15

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter távozik posztjáról, írja a CNN. Hagel távozását Barack Obama jelentette be a Fehér Házban. A Pentagon vezetője utódjának szenátusi megerősítéséig hivatalban marad.

Obama azt mondta, hogy Hagel októberben közölte vele távozási szándékát, és a félidős választás után nyúlt erre lehetőség. A New York Times szerint viszont Obama kérte Hagel lemondását, miután számos bírálat érte az elnök külpolitikáját az elmúlt időszakban.

A lépéssel fehér házi források szerint azt akarja elismerni az elnök, hogy az új nemzetbiztonsági fenyegetések – mint az Iszlám Állam – más típusú minisztert igényelnek. Hagel és Obama állítólag az IS elleni katonai fellépés részleteiben nem értett egyet.

Hagel volt a demokrata Obama nemzetbiztonsági kabinetjében az egyetlen republikánus. A 68 éves Hagel, volt vietnami veterán és volt szenátor 2013-ban lett védelmi miniszter.

Obama megkérte a nemzetbiztonsági tanácsadóit, hogy vizsgálják felül az Egyesült Államok szíriai politikáját. Állítólag az is felmerült, hogy az Iszlám Államot nem lehet szíriai politikai átmenet és Bassár el-Aszad elnök elmozdítása nélkül legyőzni, állították névtelenül nyilatkozó magas rangú tisztviselők és diplomaták november elején.