Árpád
-2 °C
4 °C

5 évvel nőtt a várható élettartam az EU-ban

2014.12.03. 20:33
Jelentősen megnőtt a születéskor várható élettartam az Európai Unióban, de továbbra is jelentős különbségek vannak az egyes országok között – hangsúlyozta szerdán éves egészségügyi jelentésében a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD).

Az EU 28 tagállamában a születéskor várható élettartam 2012-ben átlagosan 79,2 év volt, azaz 5,1 évvel magasabb, mint 1990-ben.

Az OECD szerint a növekedés a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálesetek száma jelentős csökkenésének köszönhető, főként az 50 és 65 év közötti lakosok körében.

A születéskor várható élettartam Spanyolországban (82,5 év), Olaszországban (82,4 év) és Franciaországban (82,1 év) a legmagasabb, a lista végén álló balti és kelet-európai államokban - Romániában, Bulgáriában, Lettországban és Litvániában - 75 év alatti. 

Magyarországon 75,2 év volt (az 1990-es 69,5 év helyett). A kelet-európai térség más országaiban is tapasztaltak javulást: Észtországban hét, Csehországban pedig 6,6 évvel nőtt a születéskor várható élettartam.

A nők születéskor várható élettartama magasabb a férfiakénál az unióban: előbbieké 82,2 év, utóbbiaké 77,5 év volt 2012-ben, igaz a két nem közötti különbség némileg csökkent: csak 6,1 év az 1990-es évi 7,2 évhez képest.

Magyarországon 2012-ben a férfiak születéskor várható élettartama 71,6 év (1990: 65,2 év), a nőké pedig 78,7 év (1990: 73,8 év) volt.

Ha a nők tovább is élnek, mint a férfiak, a 65 év feletti egészségesen várható élettartamuk nagyjából megegyezik a férfiakéval (8,7, illetve 8,5 év). Míg Svédországban a 65 év feletti férfiak és nők hátralévő életéveik háromnegyedét várhatóan úgy élik le, hogy nincsenek korlátozva mindennapi tevékenységeikben, Szlovákiában ez az arány mindössze egynegyed.

A szív- és érrendszeri megbetegedés (infarktus és agyi érkatasztrófa) továbbra is az első számú halálok Európában: 2011-ben a halálesetek 40 százalékát okozták, míg a daganatos betegségek 24 százalékát.

Az OECD-jelentés szerint gyakorlatilag valamennyi országban csökkentek az agyi érkatasztrófa okozta halálozások (főként Észtországban és Ausztriában, több mint 50 százalékkal), és a rákos megbetegedések okozta halálozás is némileg csökkent az uniós tagállamok többségében.

A daganatos megbetegedések okozta halálesetek száma változatlan maradt, illetve nőtt a balti államokban illetve több közép- és kelet-európai országban (Bulgária, Románia, Horvátország és Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?