Viola
-5 °C
-2 °C

A Vatikán foglya maradt a pedofíliával vádolt volt nuncius

2014.12.04. 06:37 Módosítva: 2014-12-04 06:44:57

Megszűnt az előzetes letartóztatása, de nem hagyhatja el Vatikánváros területét a pedofíliával vádolt, lengyel Josef Wesolowski egykori nuncius. Weselowskit szerdán első alkalommal hallgatta ki a Vatikán és a Dominikai Köztársaság ügyésze, írja az MTI.

A most 66 éves Wesolowski a nyolcvanas évektől a vatikáni diplomáciában dolgozott. 2008-2013 között a Dominikai Köztársaság fővárosában, Santo Domingóban vezette a nunciatúrát. Tavaly nyáron Ferenc pápa hívta vissza tisztségéből a nunciust ért pedofília vádak miatt. Az egykori pap számítógépén több mint százezer, gyermekekről készített pornográf fotót és videót találtak. A laikus státuszba való helyezés az első fokú ítéletnek felelt meg.

Josef Wesolowskit szeptemberben vette őrizetbe a pápai állam csendőrsége, miután júliusban a vatikáni Hittani Kongregáció laikus státuszba helyezte. A volt pap a két hónapig tartó előzetes letartóztatás után szabadlábon védekezhet az ellene szóló vádakkal szemben, de nem hagyhatja el Vatikánváros területét.

Wesolowskit az első kihallgatásán Gian Piero Milano vatikáni ügyész és Francisco Domínguez Brito a Dominikai Köztársaság főügyésze közösen kérdezte. A karibi állam főügyészét Ferenc pápa is fogadta. Az egyházfő azt mondta: szeretné folytatni a szexuális visszaélésekkel szembeni küzdelmet "az igazság felderítésének akadályozása nélkül".

A másodfokú tárgyalás a vatikáni bíróságon a karácsonyi ünnepek után kezdődhet el. Josef Wesolowski a vatikáni törvények értelmében hét év szabadságvesztésre ítélhető. Büntetését a vatikáni fogdában tölthetné le, de gyenge egészségi állapota miatt az előzetes letartóztatás alatt is a vatikáni bíróság épületének egyik lakosztályában tartózkodott.

Wesolowski kiadatását a Dominikai Köztársaság és a lengyel hatóságok is kérelmezték, de a Vatikánnak egy országgal sincsen kiadatási egyezménye.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!