Ábrahám
17 °C
29 °C

2,7 milliárd dolláros IMF-segélyt kaphat Kijev

2014.12.06. 11:38

IMF-küldöttség érkezik kedden Kijevbe az áprilisban kötött hitelkeret-megállapodás következő részletének az átutalásáról tárgyalni – közölte szombaton az IMF ukrajnai megbízottja, Jerome Vacher.

Az áprilisban kötött 17 milliárd dolláros hitelprogram következő 2,7 milliárd dolláros részletének átutalásáról december 9. és 18. között folytat tárgyalásokat az IMF küldöttsége az ukrán kormány képviselőivel – írja az MTI. Ukrajna a hitelkeretből eddig már két részletben 4,6 milliárd dollárt vett fel.

Az IMF küldöttsége legutóbb novemberben járt Kijevben, de a tárgyalások akkor nem vezettek eredményre. Kijev még az év vége előtt számított a következő részlet átutalására, a választások miatt azonban az IMF az új ukrán kormány hivatalba lépéséig a tárgyalásokat elhalasztotta.

Pénteken az ukrán jegybank bejelentette, hogy devizatartalékát egy évtizede első alkalommal 10 milliárd dollár alá csökkentek. Szeptemberben az IMF arra figyelmeztetett, hogy ha a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus a jövő évre is áthúzódik, Ukrajnának újabb 19 milliárd dolláros támogatásra lehet szüksége.