Jolán
2 °C
4 °C

Négyen haltak meg a Hagupit tájfunban

2014.12.08. 06:14 Módosítva: 2014-12-08 06:17:30

Négy halálos áldozata van az idei év legerősebb tájfunjának a Fülöp-szigeteken. A Hagupit várható nyomvonalán több mint egymilliónyian elköltöztek otthonukból, ennek is köszönhető, hogy nem haltak meg többen. A tájfun nyugat felé elhagyta a ország keleti részén fekvő Samar és Leyte tartományokat, ahol szombaton lecsapott. Az ország fellélegzett, az ideiglenes menedéket keresők hétfőn elkezdtek visszatérni házukba. Néhány száz lakóépületet döntött romba a vihar, ami szintén enyhébb kár annál, mint amennyire számítottak. A lakosokat 1500 biztonságos helyen szállásolták el.

A Hagupit hétfőn 10 kilométeres óránkénti sebességgel haladt a középső Romblon szigettől nyugat felé, Kelet-Mindoro tartomány felé. Legerősebb széllökései elérték a 150 kilométert óránként.

Minden idők legerősebb tájfunjának, a tavaly novemberi Haiyannak több mint 7000 halálos vagy eltűnt áldozata volt, és több mint 4 millió azoknak a száma, akik fedél nélkül maradtak, vagy megrongálódott a házuk. A segélyszervezetek szerint azonban a lakosok rengeteget tanultak a tavalyi katasztrófából, sok helyen maguk kezdték elhagyni otthonaikat a vihar érkezése előtt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?