Aliz
6 °C
14 °C

Félt, hogy meggyilkolják, kirúgta hét miniszterét

2014.12.09. 19:46

Leváltotta kedden Robert Mugabe zimbabwei államfő Joice Mujuru alelnököt és a kormány hét miniszterét, közölte a kormányzati titkárság néhány nappal azután, hogy Mugabe az eltávolítására irányuló államcsíny szervezésével vádolta meg az 59 éves, korábban gerillavezérként ismert politikusnőt, írta az MTI.

Misheck Sibanda, a kabinet főtitkára közölte, hogy az alelnöknek összeférhetetlenség és "az elvárt normákkal összeegyeztethetetlen" viselkedés miatt kellett távoznia pozíciójából. Mujurun kívül a 90 éves zimbabwei elnök egyebek mellett menesztette a hosszú ideig szövetségesének számító Didymus Motasa államvédelmi minisztert és Francis Nhemát, annak a tárcának a vezetőjét, amely a dél-afrikai országban megtelepedett külföldi vállalatok többségi részvényeinek helyieknek történő eladásáért felel. A hét miniszter mindegyike Mujuru politikáját támogatta. Mugabe egyelőre nem nevezte meg az alelnök és a tárcavezetők utódjait.

Néhány hónappal korábban szakértők még úgy vélték, Mugabe halála vagy leváltása esetén Mujuru követheti őt az elnöki székben, ami segíthetett volna helyreállítani a dél-afrikai országnak az utóbbi időben a Nyugattal megromlott kapcsolatait.

Múlt szombaton Mugabe azzal vádolta meg az alelnököt, hogy az Egyesült Államok nagykövetségével szövetségben államcsínyt szervezett a megbuktatására. A Zimbabwét Nagy-Britanniától 1980-ban elnyert függetlensége óta kormányzó elnök pártja, a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió-Hazafias Front (ZANU-PF) 12 ezer tagja részvételével megrendezett pártgyűlésen azt mondta, hogy kémei követték Mujurut az amerikai diplomáciai képviseletre, ahol a politikusnő a meggyilkolására vonatkozó terveket szőtt az amerikaiakkal.

A háromnapos rendezvényen megválasztották Mugabe feleségét, a 49 éves Grace-t, a ZANU-PF női szárnyának vezetőjévé, és sokak szerint az asszony esélyes arra, hogy kövesse férjét az államfői székben. Rajta kívül a szakértők Emmerson Mnangagwa igazságügyi minisztert, a "krokodilként" emlegetett, Mugabéhoz lojális politikust tartják számon lehetséges utódként. Mindenesetre egyelőre nincs jele annak, hogy az afrikai kontinens legöregebb államférfija lemondana tisztségéről: a szombati pártrendezvényen a ZANU-PF tagjai ismét megerősítették pártvezéri pozíciójában Mugabét, aki bejelentette, 2018-ban újból elindul a zimbabwei elnökválasztáson.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?