Szilárda
-4 °C
3 °C

Megfenyegette Németországot az orosz külügyminiszter

2014.12.09. 16:15

Oroszországot nyugtalanítja a német vezetők viselkedése, és álláspontja szerint Európa megszenvedheti, ha Berlin nem játszik pozitív szerepet a Moszkva és a Nyugat közötti kapcsolatokban - jelentette ki kedden Szergej Lavrov külügyminiszter.

Moszkva és Berlin között feszültté vált a viszony az elmúlt hetekben, és Angela Merkel német kancellár a hét végén azzal vádolta meg Oroszországot, hogy beavatkozik azoknak az államoknak a belügyeibe, amelyek szorosabb kapcsolatot keresnek az Európai Unióval.

"Nem lehet eléggé hangsúlyozni a nyugtalanságunkat amiatt, amit a német kollégák tesznek. Németország hagyományosan nagyon pozitív szerepet játszott az Európai Unió és a Nyugat Oroszországot érintő kapcsolatainak egészében. Ha úgy döntene, hogy parancsolgatni kezd, abból Európa semmit nem fog nyerni, de Németország sem"

- jelentette ki moszkvai sajtótájékoztatóján Lavrov.

Moszkva szerint azok az országok, amelyek támogatják a szankciókat - főként az Egyesült Államok - diktálni próbálnak Oroszországnak. Merkel hosszú időn keresztül Vlagyimir Putyin orosz elnök legközelebbi partnere volt a 28 tagú európai blokkban, de most több szankciós hullámot is támogatott Oroszország ellen az ukrajnai válságban játszott szerepe miatt, és kijelentette: a tettei alapján fogja megítélni Putyint a válság lecsendesítésében, nem aszerint, hogy mit mond.

Ukrajnából föderációt csinálnának

Lavrov a sajtótájékoztatón azt is hangsúlyozta, hogy a kelet-ukrajnai tűzszünet sikerének kulcsa a szembenálló két fél közötti elválasztó vonal meghúzása. Bízunk benne, hogy az egyetértésben megállapított elválasztó vonal lehetővé teszi a gyakorlatban az ellenségeskedések leállítását, és a nehéz fegyverzet visszavonását mindkét oldalon - mondta.

A külügyminiszter úgy vélekedett, hogy a kedden életbe léptetett tűzszünetet a korábbiaknál jobban előkészítették. A két fél tárgyalásain orosz tisztek is részt vettek Petro Porosenko ukrán elnök kérésére - fedte föl.

Lavrov szemrehányást tett ugyanakkor Kijevnek, amiért képtelen elindítani az alkotmányos reformot az összes régió és politikai párt részvételével. "Ezt sürgősen meg kell tenni. Emlékeztetek rá, hogy a kijevi hatóságok áprilisban beleegyeztek ebbe" - mondta arra utalva, hogy Oroszország azt szeretné, ha Ukrajna föderációvá alakulna.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!