Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Törökország és az EU egymást vádolja

2014.12.09. 16:33 Módosítva: 2014.12.09. 16:36

Törökország visszautasította kedden az Európai Uniónak azt a bírálatát, hogy gyengült Ankara külpolitikájának összehangolása az unióssal.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője előző nap Ankarában azt mondta, hogy az uniós tagjelölt Törökország mostanában már csak harminc százalékban egyezteti külpolitikáját az unióval, míg korábban 80 százalékos volt ez az arány. A diplomata szerint szorosabb együttműködésre van szükség az olyan fenyegetések kezelésében, mint amilyen például az Iszlám Állam nevű szélsőséges erő Szíriában és Irakban.

Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter szerint viszont éppen Törökországnak van joga szemrehányást tenni, mert noha „nagyon fontos mértékben járul hozzá Európa biztonságához, kihagyják a döntéshozási mechanizmusokból a biztonságot és a védelmet illetően”.

Mogherini és Johannes Hahn uniós bővítési biztos ankarai látogatásának a célja a kapcsolatok felélesztése. Kérték, hogy Törökország szorosabban működjön együtt az Iszlám Állam elleni küzdelemben, és ne ássa alá az uniós szankciókat, amelyeket Oroszország ellen hoztak.