Gusztáv
3 °C
7 °C

Átadták Afganisztánnak az első megkínzott foglyot

2014.12.10. 21:39

Az Egyesült Államok átadta Afganisztánnak azt a férfit, aki az elsők egyike volt a CIA által megkínzott terroristagyanús személyek között, s akit a szenátus kivonatolt jelentésében meg is neveztek - jelentette be szerdán az illető ügyvédje.

A tunéziai illetőségű Ridha an-Nadzsart az afganisztáni Bagram támaszponton fenntartott fogolyközpontból kedden, a szenátusi jelentés kiadásának a napján szállították át az afgán hatóságoknak, és erről amerikai részről hivatalosan értesítették Tina Foster ügyvédet.

An-Nadzsar - aki a gyanú szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tagjai közé tartozott - az elsők egyike volt, akit a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után "fokozott kihallgatásnak" vetettek alá, és az ő kínvallatása során szerzett tapasztalatok követendő modellé váltak a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos börtöneiben - közölte a szenátus. A férfit soha nem állították bíróság elé.

An-Nadzsar védői azt szerették volna elérni, hogy folytassanak le ellene bűnvádi eljárást az Egyesült Államokban, de a kiadása Afganisztánnak ennek elébe vágott. "Ez csak egy újabb módja az igazságszolgáltatás kikerülésének" - reagált az ügyvéd, aki öt másik foglyot is képvisel Bagramban.