Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Átadták Afganisztánnak az első megkínzott foglyot

2014.12.10. 21:39

Az Egyesült Államok átadta Afganisztánnak azt a férfit, aki az elsők egyike volt a CIA által megkínzott terroristagyanús személyek között, s akit a szenátus kivonatolt jelentésében meg is neveztek - jelentette be szerdán az illető ügyvédje.

A tunéziai illetőségű Ridha an-Nadzsart az afganisztáni Bagram támaszponton fenntartott fogolyközpontból kedden, a szenátusi jelentés kiadásának a napján szállították át az afgán hatóságoknak, és erről amerikai részről hivatalosan értesítették Tina Foster ügyvédet.

An-Nadzsar - aki a gyanú szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tagjai közé tartozott - az elsők egyike volt, akit a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után "fokozott kihallgatásnak" vetettek alá, és az ő kínvallatása során szerzett tapasztalatok követendő modellé váltak a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos börtöneiben - közölte a szenátus. A férfit soha nem állították bíróság elé.

An-Nadzsar védői azt szerették volna elérni, hogy folytassanak le ellene bűnvádi eljárást az Egyesült Államokban, de a kiadása Afganisztánnak ennek elébe vágott. "Ez csak egy újabb módja az igazságszolgáltatás kikerülésének" - reagált az ügyvéd, aki öt másik foglyot is képvisel Bagramban.