Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ahol nem a drogteszttel szívatják az iskolásokat

2014.12.10. 15:03

Január elsejétől a francia Sargé-lès-Le Mans állami iskolájában nem lehet vallási okokra hivatkozva másik menüt kérni, ha disznóhúst adnak a menzán – írja a Local angol nyelvű francia újság . Marcel Mortreau, az északnyugat-franciaországi kisváros szélsőjobboldali polgármestere a „szekularizáció” nevében szűkítette a menza kínálatát, és arra is hivatkozik, a Köztársaság semlegességének mondana ellent, ha a muszlim tanulókkal kivételeznének. Mivel a polgármesteri hivatalnak a B-menü nem jelent extraköltséget, ezért az alkotmányos érven túl csak annyit tudott még kipréselni, miszerint az étkeztető cég „panaszkodott a bonyolult logisztika miatt”.

A muszlim gyerekek legfeljebb azt tudják majd csinálni, hogy két előételt esznek, de ahogy egyikük panaszkodott

Ez nem ugyanolyan, mint ha főételt is kapnék. A húsra szüksége van a testnek és a léleknek a munkához.

A szülők azt is elmondták, ők nem kóser vagy halal ételeket akarnak, csak annyit, a gyerekeik kapják meg a szükséges fehérjeadagjukat.

Az ötlet egyébként a szélsőjobboldali Nemzeti Front agytrösztjeinek agyából pattant ki, Marine Le Pen pártelnök meg is mondta, hogy mind a 14 tavasszal megválasztott polgármester be fogja szüntetni a disznóhús alóli kivételezést. De volt, aki már ennek a direktívának már korábban elébe ment: a dél-franciaországi Arveyres polgármestere 2013-ban 30 muszlim és zsidó tanuló alternatív menüjét állíttatta le - Sargé-lès-Le  Mans-ban nincs zsidó vallású tanuló, így csak a muszlim közösség háborodott fel.

Franciaországban az állam semlegességének elvére hivatkozva nem csak a kisebbségi szokásokat akarják többen kipenderíteni a közintézményekből, hanem a katolikus tradíciókat is. A múlt héten például abból kerekedett iszonyatos botrány, hogy a kormányzat elrendelte: tilos az osztálytermekben a karácsony közeledtével felállítani a Jézus születésére emlékező jászolokat.