Árpád
-2 °C
4 °C

Ezzel a kivégzéssel várhattak volna még egy kicsit

2014.12.10. 13:20

Kivégeztek két halálraítéltet szerdára virradóra az Egyesült Államokban, írja az MTI. A legfelsőbb bíróság mindkét esetben elutasította az elítéltek fellebbezését.

A Missouriban kivégzett férfi 1998-ban kalapáccsal agyonvert egy 63 éves nőt. A 48 éves Paul Goldwin szexuálisan molesztálta a St. Louis megyében élő Joan Crottstot, azután lelökte a lépcsőről és fejbe verte egy kalapáccsal. Georgiában a 49 éves Robert Wayne Holseyn hajtották végre a halálos ítéletet. A fekete férfi 1995-ben meggyilkolt egy fehér rendőrt.

Ezt a kivégzést nem biztos, hogy jókor időzítették a hatóságok, ugyanis New Yorkban, Washingtonban és Kaliforniában is amiatt tüntettek a napokban, hogy sem a fergusoni, sem pedig a New York-i esetben nem emeltek vádat az ellen a fehér rendőrök ellen, akik lelőttek egy-egy fegyvertelen fekete férfit. Egy jogvédő szervezet szerint az elmúlt 15 évben 76 ilyen eset történt.

Az Egyesült Államokban idén történt 35 kivégzés közül 28-at Texasban, Missouriban és Floridában hajtottak végre. Szerdán új kampány indult az Egyesült Államokban a halálbüntetés megszüntetéséért, az Amnesty International és más jogvédő szervezetek kezdeményezésére, amelyek szerint a rasszizmus árnyat vet a halálos ítéletekre.

"Senki sem tudja jobban a védőügyvédeknél, hogy az igazságügyi rendszer esendő, és újratermeli a faji és etnikai egyenlőtlenségeket" – mondta Norman Reimer, a kampányban részt vevő Büntetőjogi Ügyvédek Nemzeti Szövetségének vezetője.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?