Vilhelmina
11 °C
28 °C

Ezzel a kivégzéssel várhattak volna még egy kicsit

2014.12.10. 13:20

Kivégeztek két halálraítéltet szerdára virradóra az Egyesült Államokban, írja az MTI. A legfelsőbb bíróság mindkét esetben elutasította az elítéltek fellebbezését.

A Missouriban kivégzett férfi 1998-ban kalapáccsal agyonvert egy 63 éves nőt. A 48 éves Paul Goldwin szexuálisan molesztálta a St. Louis megyében élő Joan Crottstot, azután lelökte a lépcsőről és fejbe verte egy kalapáccsal. Georgiában a 49 éves Robert Wayne Holseyn hajtották végre a halálos ítéletet. A fekete férfi 1995-ben meggyilkolt egy fehér rendőrt.

Ezt a kivégzést nem biztos, hogy jókor időzítették a hatóságok, ugyanis New Yorkban, Washingtonban és Kaliforniában is amiatt tüntettek a napokban, hogy sem a fergusoni, sem pedig a New York-i esetben nem emeltek vádat az ellen a fehér rendőrök ellen, akik lelőttek egy-egy fegyvertelen fekete férfit. Egy jogvédő szervezet szerint az elmúlt 15 évben 76 ilyen eset történt.

Az Egyesült Államokban idén történt 35 kivégzés közül 28-at Texasban, Missouriban és Floridában hajtottak végre. Szerdán új kampány indult az Egyesült Államokban a halálbüntetés megszüntetéséért, az Amnesty International és más jogvédő szervezetek kezdeményezésére, amelyek szerint a rasszizmus árnyat vet a halálos ítéletekre.

"Senki sem tudja jobban a védőügyvédeknél, hogy az igazságügyi rendszer esendő, és újratermeli a faji és etnikai egyenlőtlenségeket" – mondta Norman Reimer, a kampányban részt vevő Büntetőjogi Ügyvédek Nemzeti Szövetségének vezetője.