Aliz
6 °C
14 °C

Majdnem minden menekült a Földközi-tengeren hal meg

2014.12.10. 09:00 Módosítva: 2014-12-10 09:00:27

Több mint 3400 menekült halt meg az idén a Földközi-tengeren útban Európába - közölte szerdán az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR). Az UNHCR felszólította a kormányokat, hogy tegyenek nagyobb erőfeszítéseket az emberéletek megóvása érdekében.

Az idén január óta 207 ezer ember vágott neki a kockázatos tengeri útnak, mintegy háromszor annyi, mint 2011-ben, a líbiai polgárháború idején, amikor 70 ezren próbálkoztak. A menekültügyi szervezet szerint a világban az idén 4272 menekült halt meg, közülük 3419 a Földközi-tengeren. A menekültek többsége Líbiából Olaszországba és Máltába tartott, hogy munkát vagy menekült jogállást kapjon. A menedéket keresők közül 60 051 szíriai és 34 561 eritreai volt - számolt be a szervezet.

Az UNHCR abból az alkalomból tette közzé jelentését, hogy António Guterres menekültügyi főbiztos védnökségével Genfben megkezdődött a kétnapos konferencia az üldöztetés, a háború, a bizonytalanság és a szegénység ellen menekülők életének megóvásáról.

A kormányok, ENSZ-ügynökségek és nem kormányzati szervezetek részvételével zajló fórumon Guterres arra figyelmeztetett, hogy sok ország egyre inkább azzal van elfoglalva, hogyan védje meg saját határait, és nem azzal, hogyan akadályozza meg az emberéletek elvesztését. Guterres konkrétan egyetlen országot sem említett meg, de leszögezte, hogy ez hiba és merőben rossz válasz a problémára egy olyan időszakban, amikor egyre többen kényszerülnek menekülésre a háború miatt.

A líbiai, kelet-ukrajnai, szíriai és iraki fegyveres konfliktus miatt nőtt az Európába tartó menekültáradat. Egyedül Olaszország az idén több mint 150 ezer ember mentett ki hevenyészett vízi járművekből. Róma azonban november elsejével felhagyott a Mare Nostrum elnevezésű tengeri kutatási-mentési misszióval, miután az európai uniós partnerországok nem voltak hajlandóak anyagi támogatást nyújtani hozzá, míg mások azzal érveltek, hogy az illegális bevándorlók megmentése csak bátorítja azokat, akik szerencsét akarnak próbálni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?