Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Románia magyarázkodik a titkos CIA börtönök miatt

2014.12.12. 21:32

Románia a szeptember 11-ei terrortámadások után „tranzitközpontokat” bocsátott a CIA rendelkezésére, és nem nagyon akarták tudni, mire használják azokat az amerikaiak. Ezt a román titkossszolgálat volt vezetője ismerte el, miután a CIA titkos börtöneiről kedden nyilvánosságra hozott jelentés alapján a Washington Post megírta, hogy az egyik befogadó ország Románia volt.

Ioan Talpes, a román védelmi tanács korábbi ügyvivője annyit mondott a háttérről, hogy a NATO-tagság elnyerésére várva nagyon igyekeztek bizonyítani a szövetségesi megbízhatóságukat az Egyesült Államok felé, és nem voltak abban a helyzetben, hogy érdeklődjenek, mire kellenek a CIA-nek a romániai központok, vagy hogy feltételeket szabjanak, mire használhatják azokat.

Talpes szerint az amerikaiakkal nem kötöttek írásos egyezményt. Az USA természetesen nem kifejezetten CIA-börtönök számára kért épületeket, csak „tranzitközpontokat igényeltek a térségben zajló terrorelhárítási tevékenységük” számára — írja az MTI.

Talpes, aki a 90-es években a románkülföldi hírszerző szolgálatot (SIE) vezette, azt állította, hogy később meglepődve szembesült a Romániát ért vádakkal, hogy az országban titkos CIA-börtönök működtek. Hozzátette: az Egyesült Államok egymást váltó bukaresti nagykövetei is azt állították, nem tudtak arról, hogy az országban CIA-börtönök működtek volna.

Az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának a CIA titkos börtöneiről és kínzásnak minősülő vallatási módszereiről kedden közzétett jelentése nem nevezi meg azokat az országokat, ahol az amerikai titkosszolgálat hasonló létesítményeket működtetett, de a The Washington Post a jelentés publikus részében használt kódok alapján azt írta, hogy az egyik befogadó ország Románia volt. Lengyelországban szintén működtek CIA börtönök, a héten ott is kínos magyarázkodás kezdődött.