Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Éhségsztrájkba kezd az Iránban bebörtönzött amerikai veterán

2014.12.17. 06:04 Módosítva: 2014-12-17 06:06:50

Éhségsztrájkba kezd az Iránban évek óta fogva tartott volt amerikai tengerészgyalogos, akit kémkedés vádjával álítottak bíróság elé.

Az iráni-amerikai kettős állampolgár Amir Hekmati családjának keddi tájékoztatása szerint a férfi levélben fordult Barack Obamához, hogy az amerikai elnök ne feledkezzen meg róla.

Az AP-nek a bebörtönzött férfi testvére e-mailen azt írta: a családot lesújtotta a hír, hogy Hekmati éhségsztrájkba kezd, de tisztában vannak azzal, hogy egyre kevesebb a remény az ügye megoldására. 

A 2011-ben letartóztatott Amir Hekmati azért utazott Iránba, hogy meglátogassa nagyanyját. Ott ellenséges országgal való együttműködésben és a CIA javára végzett kémtevékenység vádjával bíróság elé állították. Halálbüntetést szabtak ki rá, de később az ítéletet 10 évi szabadságvesztésre változtatták.

Az amerikai kormányzat kezdettől fogva határozottan cáfolta, hogy a férfi a CIA-nak kémkedett volna.