Erzsébet
4 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Elfogták a Dubrovka színház elleni támadás egyik szervezőjét

2014.12.17. 11:06 Módosítva: 2014.12.17. 11:09

Letartóztatták a 12 évvel ezelőtti moszkvai Dubrovka színház elleni terrorakció egyik feltételezett szervezőjét, jelentette a Rosszija 24 állami hírtelevízió. A hatóságok nem közölték, hogy hol és mikor fogták el Haszan Zakajevet, akinek letartóztatásáról még novemberben, zárt tárgyaláson döntött a bíróság. Az ügyet is a nyilvánosságot kizárva tárgyalják. Zakajevet egyelőre február 15-ig tartják vizsgálati fogságban.

A 41 éves csecsen férfit azzal vádolják, hogy egyike volt azoknak, akik megszervezték a Moszkva déli részén lévő Dubrovkán található színház elfoglalását. A fegyveresek az orosz csapatok Csecsenföldről való kivonulását követelték. 2002. október 23-án késő este negyven álarcos csecsen fegyveres 912 embert ejtett túszul a színházban.

Az orosz kommandósok 2002. október 26-án a szellőzőrendszeren keresztül kábító gázt juttattak be az épületbe, majd megrohamozták a színházat. Az akcióban az összes túszejtőt megölték, de 130 civil is meghalt, miután valószínűleg túl nagy dózisban alkalmazták a gázt, a túszok nem kaptak azonnali orvosi segítséget, a mentőorvosoknak pedig nem árulták el a bevetett gáz pontos összetételét.

Az orosz hatóságok Haszan Zakajev mellett a 2006-ban orosz titkosszolgálati akció során megölt Samil Baszajevet, a csecsen lázadók egyik volt parancsnokát és a körözés alatt álló Gerihan Dudajevet gyanúsítják a moszkvai terrorakció szervezésével.

A Kommerszant szerint Zakajev hamis iratokkal bujkált a hatóságok elől. Az újság értesülései szerint Zakajev felelt a fegyverek, a robbanószerek és az öngyilkos merénylők testére szerelt robbanószerkezetek, az úgynevezett sahid-övek Moszkvába való eljuttatásáért.

A robbanóanyagokat sűrített levegő szállítására alkalmas palackokban egy Kamaz teherautón vitték az orosz fővárosba, a fegyvereket pedig a gépjármű alvázába rejtették. A terrorakcióhoz szükséges fegyvereket és robbanószereket Zakajev és Dudajev osztotta el a terroristák által bérelt moszkvai lakásokban.

Szulejman Ibragimov, Haszan Zakajev ügyvédje nem nyilatkozott a védence elleni nyomozás állásáról. Mint mondta, a hatóságok megtiltották neki, hogy bármilyen információt megosszon a nyilvánossággal az üggyel kapcsolatban.

2003 és 2007 között a 130 civil áldozattal járó dubrovkai terrorakcióval összefüggésben 6 embert ítéltek el 8,5 évtől 22 évig terjedő börtönbüntetésre.