Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fogyatékosság az elhízottság

2014.12.18. 15:59

Friss döntésében az Európai Bíróság kimondta, hogy egyes esetekben az elhízottságot fogyatékosságnak, megváltozott munkaképességnek kell tekinteni. A BBC híre szerint a bíróságtól dán bíróságok kértek jogértelmezést, miután nem tudták eldönteni, hogy kövérnek minősül-e egy 160 kilós dán férfi, akit szerinte azért rúgtak ki gyermekgondozói állásából, mert túlsúlyos.

A luxemburgi bíróság úgy döntött, hogy amennyiben akadályozza a "teljes és hatékony munkavégzést", az elhízottság fogyatékosságnak minősülhet. A bírók nem általában az elhízottságot minősítették fogyatéknak, hanem azt az esetét, amikor hosszú távú akadályoztatást okoz a munkavégzésben. A döntés az összes uniós tagországra nézve kötelező erejű.

Karsten Kaltoft, a túlsúlyos dán korábban cáfolta azokat a híreket, hogy annyira kövér lenne, hogy nem tudná bekötni a gyerekek cipőfűzőjét. A BBC-nek elmondta, hogy le tud ülni a gyerekek mellé a földre, és úgy játszik velük.

"Nem tekintem magam fogyatékosnak. Nincs rendben, ha valaki el tudja látni a munkáját, de mégis kirúgják, pusztán mert kövér."

A BBC szerint most a dán bíróságoknak azt kell eldönteniük, hogy Kaltoft úr állapota fogyatékosságnak minősül-e. A kommentár szerint a döntésnek messzemenő következményei lesznek: a munkáltatónak egyebek mellett szélesebb széket és parkolóhelyet kell biztosítaniuk az érintetteknek, valamit védelmet a csúfolódás ellen.