Judit
2 °C
7 °C

Karácsony az ebolaosztályon

2014.12.26. 09:02

Van pár Télapó-sapkám.

– vetette fel Paul, a technikus. Általában teával és nyalókával kedveskednek a betegeknek Bong ebolaosztályán, de idén nagyobbat szólt a karácsony – a rendhagyó libériai ünnepségről a Quartz számolt be.

imc-bongetu-xmas-03
Fotó: Maia Baldauf / International Medical Corps

Libériai egészségügyi dolgozók azt próbálják a helyi lakosokkal és a világgal megértetni, hogy az ebolaosztályok élete nemcsak sivár priccseken szenvedő nyomorultakból áll (bár azt ők sem állítják, hogy kifejezetten vidám lenne a hangulat, elég korábbi nagyképünket megnézni).

A Nemzetközi Egészségügyi Testület (IMC) ünnepségén a Mikulást két krampusz és egy hóember kísérte. A Mikulás az ötletgazda logisztikus volt, a hóember szerepe egy skót mérnöknek, a krampusz-jelmez egy nővérnek és egy pszichoszociális jólétért felelős vezetőnek jutott.

Libériában egy nagy dobja van a Mikulásnak, az emberek táncolnak, énekelnek, de soha életemben nem láttam ehhez foghatót.

– mondta egy helyi nővér. A csapat édességet, üdítőt, játékokat, ruhaanyagokat osztott. A legjobban két tizenéves lány és egy 35 hetes terhes nő örült meg – felragyogott az arcuk, amikor meglátták a meglepetést.

„Mindenki nagyon örült az ajándékoknak, különösen a lappáknak (afrikai szövet). És mindenki fotózkodni akart a Mikulással” – mondta Amaia, az egyik krampusz. Végül a betegek együtt énekeltek az ápolókkal karácsonyi dalokat.

imc-bongetu-xmas-05
Fotó: Maia Baldauf / International Medical Corps

„Akik azt hiszik a helyi közösségben, hogy csak bezárjuk ide az embereket, meg fognak lepődni, amikor a közös ünneplésről hallanak. Rá fognak jönni, hogy igenis törődünk a páciensekkel, nemcsak mint betegekkel, hanem mint emberi lényekkel” – magyarázta egy nővér, hozzátéve: filmeket is vetítenek, a héten kifejezetten karácsonyi klasszikusok voltak műsoron.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?