Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

3 millió dolláros vérdíj volt a fején, mégis feladta magát

2014.12.27. 18:16

Megadta magát a szomáliai rendőröknek az iszlám szélsőséges al-Sabaab csoport egy vezetője. Zakariya Ismail Ahmed Hersi fejére a hatóságok korábban 3 millió dolláros vérdíjat tűztek ki.

Bár pontos információk egyelőre nem ismertek, elemzők szerint Hersi valószínűleg a terrorcsoporton belüli viszályok miatt adta inkább fel magát. Egyesek szerint a vezető tekintélye sokat csökkent, miután egy amerikai dróntámadásban idén megölték a szervezet korábbi vezérét, Ahmed Abdi Godane-t.

shabab

Hersi az al-Shabaab nyolc legfontosabb vezetőjének egyike volt. A nyolcakért összesen 33 millió dollárnyi vérdíjat ajánlott fel az Obama-kormányzat. Bár az al-Shabaab az utóbbi időben folyamatosan veszít a korábban ellenőrzése alatt tartott területekből, a csoport még mindig komoly fenyegetést jelent Szomáliában és a Kelet-Afrikai régióban. A terroristák számos akciót hajtottak végre az elmúlt években Szomáliában és a környező országokban, például Kenyában is. Utoljára épp karácsony első napján támadták meg az Afrikai Unió egyik Mogadishuban található bázisát, az akcióban kilencen haltak meg. Az al-Shabaab később hivatalosan is elismerte, hogy ők álltak a támadás mögött, ami bosszú volt Godane megöléséért.  • Vennék
  • Hírek