Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

3 millió dolláros vérdíj volt a fején, mégis feladta magát

2014.12.27. 18:16

Megadta magát a szomáliai rendőröknek az iszlám szélsőséges al-Sabaab csoport egy vezetője. Zakariya Ismail Ahmed Hersi fejére a hatóságok korábban 3 millió dolláros vérdíjat tűztek ki.

Bár pontos információk egyelőre nem ismertek, elemzők szerint Hersi valószínűleg a terrorcsoporton belüli viszályok miatt adta inkább fel magát. Egyesek szerint a vezető tekintélye sokat csökkent, miután egy amerikai dróntámadásban idén megölték a szervezet korábbi vezérét, Ahmed Abdi Godane-t.

shabab

Hersi az al-Shabaab nyolc legfontosabb vezetőjének egyike volt. A nyolcakért összesen 33 millió dollárnyi vérdíjat ajánlott fel az Obama-kormányzat. Bár az al-Shabaab az utóbbi időben folyamatosan veszít a korábban ellenőrzése alatt tartott területekből, a csoport még mindig komoly fenyegetést jelent Szomáliában és a Kelet-Afrikai régióban. A terroristák számos akciót hajtottak végre az elmúlt években Szomáliában és a környező országokban, például Kenyában is. Utoljára épp karácsony első napján támadták meg az Afrikai Unió egyik Mogadishuban található bázisát, az akcióban kilencen haltak meg. Az al-Shabaab később hivatalosan is elismerte, hogy ők álltak a támadás mögött, ami bosszú volt Godane megöléséért.