Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az ebola elleni harc a maláriának kedvez

2014.12.28. 17:52

Szakértők szerint az ebolajárvány elleni küzdelem jelentősen hátráltatja a vérzéses láznál jóval több halálos áldozatot követelő malária elleni harcot a nyugat-afrikai térségben - írja az AP-ra hivatkozva az MTI. A beszámoló szerint az orvosoknak a térség jelentős részében fel kellett hagyniuk a maláriatesztekkel. Az ebola által leginkább sújtott Guineában, Sierra Leonéban és Libériában a kórházak többsége jelenleg nem fogad maláriában szenvedő betegeket.

Guineában idén 40 százalékkal csökkent a regisztrált maláriabetegek száma, ezt Bernard Nahlen amerikai szakértő szerint az okozza, hogy az emberek félnek felkeresni az egészségügyi intézményeket. "Meg lennék lepve, ha az ebolajárvány közepette nem növekedne a malária áldozatainak a száma" - jelentette ki a tisztségviselő.

Az ebolának és a maláriának rendkívül hasonlóak a tünetei, mindkét kór lázzal, szédüléssel, valamint fej- és izomfájdalommal jár. A maláriabetegek jelentős része attól tart, hogy ha orvoshoz fordul, akkor elkülönítik egy ebolaközpontban. Azok a kórházak, amelyek nincsenek felkészülve a vérzéses láz kezelésére, viszont rendszeresen elküldik az ebolagyanús betegeket.

Nyugat-Afrika malária szempontjából is a legkockázatosabb térségek közé tartozik. A Nets for Life Africa nevű, New York-i székhelyű segélyszervezet adatai szerint 2014-ben nagyjából 15 ezer volt a malária által okozott halálesetek száma Guineában, miközben az ebolavírus ugyanezen időszak alatt "mindössze" 1600 emberrel végzett az országban. A malária áldozatainak túlnyomó többsége öt éven aluli gyerek, ezen korcsoport körében ez a betegség a vezető halálok.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint az eddigi legsúlyosabb, idei ebolajárványban közel 20 ezer ember fertőződött meg, s közülük több mint 7693-an haltak meg.

A rendkívül fertőző, halálos vérzéses láz egy éve, 2013 decemberében jelent meg ismét Guineában, és a járvány Guinea mellett leginkább a szomszédos Libériát és Sierra Leonét sújtotta.