Gyárfás
19 °C
35 °C

Kíváncsi Churchill vagy Dickens végrendeletére? Nem titok többé

2014.12.28. 18:24

Elérhetővé teszik az elmúlt több mint 150 év végrendeleteit Nagy-Britanniában. Olyan neves személyiségek végakaratát ismerhetjük meg például, mint Diana hercegnő vagy Winston Churchill néhai miniszterelnök.

Az internetes adatbázisban 41 millió végrendelet lesz elolvasható 1858-tól napjainkig, egyszerű embereké éppúgy, mint a brit történelem közismert személyiségeié, mint például Charles Dickens író, vagy Alan Turing matematikus. 

"Ez a figyelemre méltó projekt betekintést ad hétköznapi és olyan különleges emberek sorsába, akik az ország, sőt a világ életének alakításában nagy szerepet játszottak. Ez fantasztikus forrás nemcsak a családkutatók, hanem mindenki számára, akik érdeklődnek a történelem, a híres emberek iránt" - hangoztatta Shailesh Vara igazságügyi államtitkár. 

A 41 millió végakarat között vannak az első és a második világháborúban szolgált brit katonák végrendeletei is. A program nemcsak a végrendeletek online olvasását teszi lehetővé, hanem tíz munkanapon belül másolatot is kaphat egy adott dokumentumból tíz font ellenében az érdeklődő.