Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

AIDS-esekkel próbáltak elűzni házaikból kínaiakat

2014.12.30. 18:42

Hatfős AIDS-brigád bevetésével próbálták kiköltözésre bírni lebontásra szánt épületek lakóit a közép-kínai Henan tartomány Nanjang nevű városában. Amellett, hogy fertőzésük átadásával fenyegették a lakókat, petárdákat robbantottak, és csúzlival törték be az ablakokat, a falakon több helyre a piros színű "AIDS-bontócsapat" feliratot fújták fel szórófejjel, írja az MTI.

Az eset miatt négy hivatalnokot megrovásban részesítettek, a rendőrség pedig több gyanúsítottat is őrizetbe vett.

Az egyik gyanúsított, a 48 éves Cuj Hunglu a Hszinhua hírügynökségnek elmondta: mióta 2008-ban AIDS-el diagnosztizálták, csak nagyon nehezen talált biztos állást, részmunkaidős pozíciókból és állami támogatásból tartotta fenn magát. A „bontási brigád” álláslehetőségével egy korábbi munkaadója kereste meg, aki azt ígérte, a fizetség segíti majd orvosi kiadásainak fedezését.

Cuj Hunglu elmondása szerint összesen hatan csatlakoztak a csapathoz, amelynek első bevetése december 7-én volt. Többnyire csak a bontást végző vállalat emberei mögött kellett állniuk, amikor azok a kilakoltatásra várókkal beszéltek. A fizetség fejenként 2000 jüant (84 000 forint) tett ki, továbbá azzal is pénzhez jutottak, hogy eladhatták a bontásra kijelölt házak ablakait és ajtóit.

Két évtizeddel ezelőtt Henan tartomány volt a helyszíne annak az egészségügyi katasztrófának, amelyben helyi hivatalnokok véradásra buzdítottak szegény gazdákat, a felügyelet hiányosságai miatt azonban több tízezer ember fertőződött meg HIV-vírussal. A szerencsétlenül jártak közül sokan később az „AIDS-falvaknak” is nevezett helyeken telepedtek le - idézi fel a Dow Jones hírügynökség.

Kínában az erőltetett kilakoltatások és bontások gyakori feszültségforrást jelentenek. A helyi önkormányzatok óriási bevételre tesznek szert azzal, hogy megszabadulnak a bérlőktől, majd eladják a telket ingatlanfejlesztőknek.

Nanjang városa elismerte az „AIDS-brigád” létezését, de azt állítják, hogy a csapatot nem a helyi önkormányzat állította fel. A China Central Television beszámolója szerint a hatfős különítményt egy helyi ingatlanfejlesztő cég bérelte fel. Az AFP ugyanakkor olyan bejegyzéseket idéz a kínai közösségi médiából, amelyek szerint a helyi önkormányzatok tudtak a dologról, és a botrányos történet nem egyedi eset.