Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Rekordösszegű kártérítés környezetszennyezés miatt

2014.12.31. 20:42
Hat kínai cégnek összesen 26 millió dollárnyi kártérítést kel fizetnie, mert két folyót is savas hulladékkal szennyeztek folytatólagosan. Ilyen magas összegű kártérítést környezetszennyezés miatt még soha nem szabtak ki Kínában, és elemzők szerint azt jelenti, hogy a kínai hatóságok kezdik komolyan venni ezt a problémát.

A kedden kihirdetett bírósági határozatban vegyi üzemeket és gyógyszergyárakat marasztaltak el. A kínai kormányhivatalnokok állítólag egyre nagyobb aggodalommal kísérik az ilyen ügyeket, mivel a szennyezett földek, folyók és a nagyvárosokban tapasztalható légszennyezés miatt a lakosság egyre többet morgolódik, ami veszélyes lehet a kommunista pártra nézve. A cégekre kiszabott, 6 797 180 000 forintnyi büntetést 30 napon beül kell befizetni egy környezetvédelmi alapba.

A hat cég ellen akkor indult vizsgálat, amikor a helyi lakosok sorozatban nyújtották be panaszaikat ellenük. Augusztusban egy körzeti bíróság tárgyalta az ügyet, akkor még büntetőügyként, és 14 személyt kettőtől öt évig terjedő, letöltendő börtönbüntetésre is ítéltek. A cégeket akkor 26 000 - 66 000 dollár közötti kártérítés megfizetésére is felszólították. Ezt követően indították el azt a polgári peres eljárást, aminek kedden lett vége, azt követően, hogy a hat cég a legfelsőbb bíróságon is megtámadta az ítéletet, de vesztettek.

Azt, hogy a kínai kormány komolyan veszi a környezetszennyezés problémáját, mi sem jelzi jobban, hogy áprilisban a törvényhozás átdolgozta a környezetvédelmi törvényt, és súlyosabb pénz- és börtönbüntetés kiszabását tették lehetővé a környezetet szennyező cégek és vezetőik ellen. 2014 tavaszán a kormány azt is bejelentette, hogy “hadat üzennek” a környezetszennyező cégeknek. Kutatások igazoltá ugyanis, hogy a súlyosan szennyezett folyók és termőföldek, valamint az ezeken a területeken élő kínaiak körében tapasztalható, nagyszámú daganatos megbetegedés között közvetlen összefüggés fedezhető fel.

Erre egyébként a kínai földművelésügyi minisztérium egyik magas beosztású tisztségviselője már 2013-ban is felhívta a figyelmet: szerinte nyolcmillió hektárnyi termőföld már olyan rossz állapotban volt a szennyezés miatt, hogy azon nem lenne szabad semmiféle mezőgazdasági tevékenységet folytatni.