Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lakodalmas házat lőtt az afgán hadsereg

2015.01.01. 09:11
Legalább húsz polgári személy halt meg és sokan megsebesültek, amikor az afgán hadsereg által kilőtt aknák csapódtak be egy lakodalomba a dél-afganisztáni Hilmend tartományban.

Mahmúd tábornok, a térségben állomásozó 215. számú hadtest parancsnokhelyettese a Reuters brit hírügynökséggel azt közölte, hogy a tüzérség három irányból lőtte Szangin körzet egyik falvát, ahol szerdán lakodalmat tartottak. Egyelőre nem tudni, hogy szándékosan lőttek-e polgári célpontra, az incidenset kivizsgálják. A TASZSZ orosz hírügynökség az afgán belügyminisztériumra hivatkozva azt jelentette, hogy az épületet, ahol a lakodalmat tartották, tálib lázadók rakétákkal lőtték. Juszuf Ahmadi, a tálibok egyik szóvivője Twitter-üzenetében a biztonsági erőket okolta a támadásért, amit elítélt.

A tartományi rendőrfőnök helyettese a Reutersnek 26 polgári személy, közöttük nők és gyermekek, haláláról számolt be. További negyvenegy személy megsebesült. Csak 2014-ben legalább 3188 afgán polgári személy halt meg az ENSZ adatai szerint. A polgári áldozatok magas száma arról tanúskodik, hogy koránt sincs vége a háborúnak az országban.

2014-ben az afgán erők okozták a legtöbb afganisztáni polgári személy halálát. November végéig a civil áldozatok száma 19 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakáét, és jóval magasabb volt, mint a 2011-ben jelentett 3133 fős járulékos veszteség. (mti)