Kettészakadt a Paszok Görögországban

2015.01.03. 20:17 Módosítva: 2015.01.03. 20:23

Három héttel a január 25-i előrehozott választás előtt kettészakadt a Görögországot hosszú éveken át kormányzó Pánhellén Szocialista Mozgalom (Paszok), írja az MTI. Jeórjiosz Papandreu volt miniszterelnök vezetésével új párt alakult meg. Papandreu sok száz híve előtt jelentette be a Demokraták és Szocialisták Mozgalma nevű szervezet megalakulását. A párt jelképe egy rózsa vörös háttérben.

Az új párt indulni fog a január 25-re kitűzött előre hozott választásokon. "Történelmet fogunk írni" - hangoztatta Papandreu. A politikus azt ígérte, hogy mozgalma kivezeti az országot a válságból, és minden görög állampolgárra a teljesítőképességével arányos teher nehezedik majd.

Evangelosz Venizelosz, a Paszok első embere "szomorú eseménynek" nevezte az új párt megalakulását. Felrótta a volt kormányfőnek, hogy kettészakította a Pánhellén Szocialista Mozgalmat, amelyet apja, Andreasz Papandreu alapított 1974-ben. A Paszok húsz éven át kormányozta Görögországot.

Jeórjiosz Papandreu decemberig a szocialista párt parlamenti képviselője volt. A pénzügyi válság idején támogatottsága nagy részét elvesztő Paszok a jelenlegi törvényhozás harmadik legerősebb politikai erejének számít, a 300 tagú parlamentben 41 képviselői hellyel rendelkezik.

A január 25-i választást az tette szükségessé, hogy a görög parlament háromszori próbálkozásra sem tudta megválasztani az ország elnökét.