Nem engedte egy francia polgármester, hogy városában temessenek el egy roma csecsemőt

2015.01.05. 16:10

Jacques Toubon francia emberi jogi ombudsman bejelentette: vizsgálatot indít annak a francia polgármesternek az ügyében, aki állítólag nem volt hajlandó engedélyezni egy roma bevándorló gyerekének temetését. A champlani polgármester utólag tagad, szerinte csak kiragadták a szövegkörnyezetből a szavait.

A gyerek október közepén született, és december 26-án halt meg. A Le Parisien szerint a Párizstól 23 kilométerre délre fekvő város konzervatív polgármestere állítólag arra hivatkozott, hogy nincs elég hely a temetőben, és „elsőbbséget kell adni a helyi adófizetőknek”. 

A kijelentéseiből botrány lett, a Twitteren Manuel Valls miniszterelnök is megszólalt, szerinte a származása miatt megtagadni egy gyerektől a temetést egész Franciaországot sérti meg, írja a BBC. Christian Leclerc polgármester azóta már azt állítja, félreértelmezték, és sohasem ellenezte a temetést.

A gyereket végül a Párizstól délre lévő Wissous városban temetik majd el. A település polgármestere az eset után azonnal felajánlotta a temetés lehetőségét a családnak.