Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Rendőröket tartóztattak le Mexikóban a tavalyi diákmészárlás miatt

2015.01.06. 06:28

A mexikói államügyészség hétfői bejelentése szerint letartóztattak tíz rendőrt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részük volt 43 mexikói egyetemista tavaly szeptemberi feltételezett meggyilkolásában, írja az MTI.

A diákokat hónapok óta eltűntként tartják nyilván a déli Guerrero szövetségi államban. A nyomozás korábban közölt - még nem végleges - eredményei szerint a fiatalokat a város polgármestere, José Luis Abarca hurcoltatta el helyi rendőrökkel, akik átadták őket a Guerreros Unidos nevű bűnbanda fegyvereseinek. Utóbbiak pedig egyes bandatagok vallomása szerint végeztek foglyaikkal. Eddig mindazonáltal egyetlen diák holttestét azonosították, az ő összeégett tetemét egy szeméttelepnél találták meg.

A mindmáig tisztázatlan üggyel kapcsolatban korábban is vettek őrizetbe rendőröket és hivatalnokokat, jelenleg már 43-an vannak előzetes letartóztatásban.

Abarca feleségét, María de los Ángeles Pinedát szintén érintettnek tartják az ügyben. Hétfőn ellene is vádat emeltek bűnszövetkezetben és pénzmosásban való részvételért. A volt polgármesterné testvérei az ügyészek szerint a Guerreros Unidos vezetői közé tartoznak.

Pineda eddig házi őrizetben volt, most viszont börtönbe szállították.

Férjét - még a diákok elrablása előtti bűnökért, köztük emberrablásért és gyilkosságért - novemberben helyezték előzetes letartóztatásba.