Szilárda
-4 °C
3 °C

Újra John Boehner lett az amerikai képviselőház elnöke

2015.01.06. 22:31

Kedden elkezdte a munkát az Egyesült Államok 114. kongresszusa Washingtonban, amelynek mindkét házában a republikánusok kerültek többségbe. Az amerikai képviselőház újra a republikánus John Boehnert választotta elnökévé, aki ezzel már a harmadik kétéves ciklusát kezdte el, írja az MTI.

A politikus a 408 leadott voksból 216-ot kapott meg. A szavazáson a Republikánus Párton belüli törésvonalak is megmutatkoztak, a pártból 25-en nem támogatták az újraválasztását. Boehnert a párt legkonzervatívabb szárnyának számító Tea Party bírálta: többek között azt kifogásolták, hogy nem lépett fel elég keményen Obamával szemben, illetve hogy túl sok zárt ajtók mögötti egyezséget kötött.

Kedden letette az esküt a kongresszus első fekete női republikánus tagja, Mia Love is. A kongresszus alsóházában így 247 republikánus és 188 demokrata fog helyet foglalni. A törvényhozók között 87 nő és 46 kisebbségből származó is lesz. Ezzel szemben a felsőházban 54 republikánus és 46 demokrata ül majd, közülük 20 nő, 6 pedig kisebbségi.