Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Farkasordító hideg van Észak-Amerikában

2015.01.08. 20:22

A kanadai hatóságok felszólították a lakosokat, hogy csak akkor induljanak útnak, ha tényleg szükséges, ilyen alacsony hőmérsékletnél ugyanis nagy a kockázata a kihűlésnek, amely néhány perc alatt bekövetkezhet.

Torontóban két hajléktalan vesztette életét a farkasordító hideg miatt, és a város polgármestere, John Tory úgy döntött, menedékhelyeket nyit a leginkább rászorulók részére. Mínusz 30 Celsius-foknál is hidegebbet mértek a fővárosban, Ottawában, valamint Québecben és Montréalban is.

A meteorológiai szolgálat jelentése szerint csütörtök reggel a sarkvidéki légtömeg okozta rendkívüli hideget a szeles időjárás miatt helyenként mínusz 38-43 fokosnak lehetett érezni. A hideghullám az Egyesült Államok északkeleti területének jelentős részét is érinti.

New Yorkban csütörtök reggel mínusz 11 Celsius-fokot mértek, és az előrejelzések szerint a hét végéig marad az ilyenkor megszokottnál hidegebb idő. Bill de Blasio, a metropolisz polgármestere azt kérte a helyiektől, hogy lehetőség szerint maradjanak otthon.

Hideg van az Egyesült Államokban a Mississippi folyótól keletre és a Mexikói-öböl menti Louisianában is, utóbbi szövetségi államban több helyütt nulla fokig csökkent a hőmérséklet.