Valér
-2 °C
0 °C

Porrá bombázták az Iszlám Államot

2015.01.08. 06:36

Miközben az iszlám fanatikusok megbénították Franciaországot, iraki és szíriai bázisaik romokban állnak. A nagy dérrel-dúrral bejelentett Iszlám Államot ugyanis augusztus óta sivatagi szállóporrá bombázták. az MTI által idézett keddi Pentagon-összesítés szerint augusztus 8. és december 31 között több mint 15 ezer bevetést teljesítettek a szövetséges harci gépek, ennek során nagyjából háromezer célpont ellen 1676 légicsapást hajtottak végre. A célpontok között 58 harckocsi, 900 egyéb jármű (köztük lövészpáncélosok, illetve a félsivatagos területen népszerű rakétaindítós kisteherautók), 52 bunker, 673 harcállás és közel ezer épület volt. A Pentagon azt nem árulta el, hogy a támadott célpontok közül mennyit sikerül megsemmisíteni, csak annyit közölt, hogy "magas volt a találati arány".

Az általa elfoglalt területeken sem túl népszerű ISIS-nek becslések szerint olyan 20-30 ezer katonája lehetett (a szervezet Sztálingrádjának tűnő kurdKobani ostromáig), ehhez mérten igen alaposan megszórták a terroristákat. Emellett persze nem szabad elfeledni, hogy kizárólag légicsapásokkal még soha nem nyertek háborút, és a szövetségesek nagyon ódzkodnak attól, hogy még jobban belesodródjanak a szír-iraki területen folyó áttekinthetetlen polgárháborúba.

A jelentés az emberáldozatokról sem tett említést, de a minisztérium előző nap azt közölte, hogy folyamatban van a polgári áldozatokról szóló panaszok kivizsgálása, de ez össze-vissza két esetet jelent, és a halálos áldozatok feltételezett száma együttesen sem éri el az ötöt.