Viola
-6 °C
-2 °C

Életfogytiglanra ítélték a radikális imámot New Yorkban

2015.01.09. 20:44

Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte pénteken az illetékes New York-i bíróság Abu Hamza al-Maszri radikális imámot, akit az esküdtszék nyolc hónappal korábban terrorizmussal kapcsolatos szövetségi vádemelés alapján bűnösnek talált.

Vaskampós kezével lelkesítette a militánsokat

Az egyiptomi származású Abu Hamza (igazi nevén Musztafa Kamel Musztafa), aki fél szemét és két karját jelentések szerint a nyolcvanas években Afganisztánban, a szovjetek elleni háborúban vesztette el, évekkel ezelőtt azzal vált ismertté, hogy gyűlöletkeltő és lázító tartalmú prédikációkat tartott a londoni Finsbury park mecsetjében. A jobb keze helyén korábban vaskampót viselő imám ezzel militánsok nemzedékeit lelkesítette, köztük Richard Reidet, aki 2001-ben a cipőjébe rejtette robbanóanyaggal tett eredménytelen kísérletet egy Párizsból Miamiba tartó utasszállító repülőgép megsemmisítésére.

Abu Hamzát azonban nem a szavai, hanem a tettei miatt ítélték most el: műholdas telefonnal és tanácsokkal látott el jemeni terroristákat, akik 1998-ban nyugati turistákat raboltak el. Az 56 éves imámra emellett rábizonyították, hogy két követőjének segítségével fegyveres kiképzőtábort kísérelt meg létrehozni Oregon államban, és hogy egy másik társát Afganisztánba küldte, az al-Kaida és a tálibok amerikai erők elleni harcának támogatására.

Munkahelyi baleset

Abu Hamza az ítélet kihirdetése előtt ismételten ártatlannak vallotta magát. Az állította, hogy senkit sem küldött sem Oregonba, sem Afganisztánba, és hogy a jemeni túszválság idején közvetíteni próbált. Vallomása szerint egyébként a végtagjait nem harci körülmények között Afganisztánban, hanem munkahelyi balesetben, véletlenül bekövetkezett robbanásban vesztette el Pakisztánban, ahol mérnökként dolgozott.

Az imámot 2012-ben szolgáltatta ki az Egyesült Államoknak Nagy-Britannia, ahol erőszakra való felbujtás miatt nyolc évet ült le.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!