Minden, amit tudni lehet a bekerített épületről

2015.01.09. 12:04 Módosítva: 2015.01.09. 12:06
Valószínűleg véletlenszerűen választották ki a párizsi merénylet elkövetői azt a céget, ahol túszokat ejtettek péntek reggel Dammartin-en-Goële-ben, ugyanis egy kifejezetten kicsi, családi vállalkozásban működő nyomdába hatoltak be. Így is lehet viszont, hogy a cég vezetőjét és egy grafikust sikerült túszul ejteniük.

A párizsi merényletet elkövető túszejtők a jelenlegi információk szerint egy kis nyomdai cég, a Création Tendance Découverte munkatársai közül ejtettek talán több embert túszul, az iTélé szerint egy nő van a fogságukban. Erről nincsenek egyelőre pontos információk, az is lehet, hogy a dolgozóknak sikerült megszökniük, de az is lehet, hogy több embert is túszul ejtettek. Az eseményeket percről percre itt követheti>>>

nyomda.png

Egy kifejezetten kis cégről van szó, a Le Monde információi szerint mindössze öt dolgozója van. Egy korábbi dolgozó ezt annyiban pontosította, hogy ennél többen dolgoznak a cégnél, de egyszerre nincsenek bent többen az épületben. A cégnek semmi köze a Charlie Hebdóhoz, leginkább reklámipari munkákat vállalnak, a honlapjuk tanúsága szerint főként zászlókat, reklámtáblákat, molinókat, cégéreket nyomtatnak.

A nyomda egy családi vállalkozás, a település polgármestere azt mondra a Libérationnak, hogy a cégben egy háromfős család (férj, feleség és egy gyerekük) dolgozik, valamint egy grafikus és egy marketinges, akik nem családtagok.

A cég Dammartin-En-Goële ipari területén található, de ezt ne úgy képzeljük el, mint valami nagyobb város hasonló területén, pusztán arról van szó, hogy a település szélén van a cég székhelye, és hasonló, kocka alakú, gyorsan felépíthető, csarnokszerű épületek mellett található. De van a közelében például egy Aldi is.

A cég vezetője is túsz lehet

A 20 minutes-nek megszólalt annak a cégnek egy korábbi alkalmazottja, ahol a túszdráma zajlik, bár még mindig nem erősítették meg a rendőrök, hogy ejtettek-e túszokat egyáltalán. A lapnak nyilatkozó nő néhány hónapon keresztül dolgozott a cégnek, azt mondja, hogy a megjelent hírekkel ellentétben nem öten vannak a cégben, hanem nagyjából tízen.

„A céget egy pár vezeti, a negyvenes, ötvenes éveikben járhatnak, nagyon szimpatikus emberek. A cégben 3-4 alkalmazott van, rajtuk kívül pedig van még 2-3 ember, akik a szállítmányozásért felelnek, valamint van egy grafikus is. Amikor a cégnél dolgoztam, akkor a két főnök közül az egyik, valamint a grafikus szinte mindig bent voltak az irodában. A CTD egy igazi családi vállalkozás. Ezek az emberek őszintén nagyon imádnivalóak, a szívem megszakad ettől a túszdrámától" – mondta az egykori munkavállaló a lapnak. Ez a alapján a legvalószínűbb, hogy ha ejtettek is túszokat a merénylők, akkor a cég vezetője/vezetői, valamint a grafikus lehetnek azok.