Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Túszejtéssel érhet véget a párizsi terroristák menekülése

000 Par8069337
2015.01.09. 11:14
Majdnem két nap után, péntek délelőtt érheti el a csúcspontját a párizsi terroristák utáni hajsza. A Charlie Hebdo szerkesztőségénél 12 embert meggyilkoló testvérpár péntek délelőtt egy Párizs közelében lévő gyárba zárkózott be, és a hírek szerint túszt vagy több túszt is ejtettek. Mi az, amit biztosan tudunk a terroristák utáni hajszáról?

A felfokozott hangulatban folyamatosan ömlöttek és ömlenek a félinformációk arról, hogy áll a merénylők keresése, pontosan merre járhattak, és milyen rendőrségi akciók történtek a elfogásukért. A következőket tudjuk péntek délelőtt.

  • A gyanúsítottakat csütörtök délután és éjszaka hiába keresték a Párizstól északkeletre lévő falvakban és az erdőben, míg péntek reggel feltűntek Montagny-Sainte-Félicité faluban. A település polgármestere a Le Parisiennek megerősítette, hogy itt elkötöttek egy autót, egy szürke Peugeot-t, méghozzá egy iskolájába érkező tanárnőt fenyegettek meg fegyverrel.
  • Korábban elterjedt, hogy a kocsi ellopása után tűzharc keletkezett a fivérek és hatóságok között, és ennek 2 halálos áldozata és többtucatnyi sérültje van. A francia ügyészség hivatalosan cáfolta, hogy meghalt bárki is, a tűzharcról nem közöltek semmilyen információt.
  • A merénylők ezután a kocsival Párizs felé hajtottak, és eljutottak Dammartin-en-Goële faluba. A település már elég közel van Párizshoz, néhány kilométerre fekszik Roissy-tól, ahol a Charles de Gaulle repülőtér is van.
  • A fivérek – Bernard Cazeneuve belügyminiszter szerint nincs kétség, hogy a keresett terroristákat üldözik – bezárkóztak és túszt vagy túszokat ejtettek egy helyi gyárban. Nem tudni hivatalosan, hány túsz van a gyárban, és ők gyári dolgozók-e, vagy másokat ejtettek túszul a merénylők.
  • Dammartin-en-Goële polgármestere megerősítette, hogy valóban túszejtés történt, és a merénylők a Création Tendance Découverte gyárban, a Clément Ader utcában vannak. Mivel ez a gyár elég közel van a reptérhez, a leszálló repülőgépeknek is irányt kell váltaniuk.
  • Dammartin-en-Goële-ban teljes a rendőri készültség, helikopterek köröznek a falu felett, és szigorú biztonsági intézkedéseket hoztak. A települést teljesen lezárták, és beparancsolták például az iskolásokat az épületekbe, és az iskolák a Le Figaro szerint azt az utasítást kapták a hatóságoktól, hogy senki nem mehet az ablakokhoz.
  • A túszejtés helyszínén nincs sérült, eddig rendőri beavatkozás sem történt. Ez alapján valós lehet az a sajtóinformáció tárgyalásokat kezdtek a hatóságok a túszejtőkkel.

Ennyit tudunk eddig, cikkünket folyamatosan bővítjük.

Az eseményekről percről percre is tudósítunk természetesen, az összes cikkünket a merényletről itt találja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!