Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Megszólalt a rendőrgyilkos-túszejtő terrorista anyja

000 Par8070322
2015.01.11. 07:48

Elítélte a minapi párizsi és montrouge-i merényleteket az egyik merénylő családja, és mély megrendülését fejezte ki az áldozatok családtagjainak.

Amedy Coulibaly édesanyja és nővérei szombat éjjel közleményt juttattak el a francia hírügynökséghez, amelyben mélységesen helytelenítették azokat a cselekményeket, amelyek egyikét a családtagjuk követte el.

"Elítéljük ezeket a cselekedeteket. Egyáltalán nem helyeseljük a szélsőséges gondolatokat" - áll a közleményben, amelyben a család azt a reményét is kifejezi, hogy ezek az eszmék nem vegyülnek bele az iszlám vallásba. 

Coulibaly együttműködött azzal a két merénylővel, akik szerdán tizenkét embert lemészároltak a Charlie Hebdo szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségében. A gyanú szerint csütörtökön Montrouge-ban lelőtt egy rendőrnőt. Pénteken túszokat ejtett egy kelet-párizsi kóser élelmiszerboltban, és négyet közülük minden bizonnyal megölt. A túszszabadító akció során a rendőrök őt is agyonlőtték.

Izraelben temetik el Coulibaly zsidó áldozatait

Jeruzsálemben, az Olajfák – hegyén lévő ősi zsidó temetőben helyezik kedden örök nyugalomra a párizsi kóser élelmiszerüzlet túszdrámájában meggyilkolt négy zsidó áldozatot - közölte vasárnap a Ynet, a Jediót Ahronót című újság.

A hírt Robert Ejnes a halottak Izraelbe szállítását intéző szervezetnek, a francia zsidók ernyő-szervezetének (Conseil Représentatif des Institutions juives de France, CRIF)  igazgatója közölte a lappal. 

A párizsi áldozatok erős kapcsolatokat ápoltak életükben a zsidó állammal, az egy éve a kóser boltban dolgozó húszéves Yohan Cohen számos alkalommal járt Izraelben, legutóbb egy hónappal ezelőtt, amikor nagyapját temették. 

Boltbeli munkája mellett közgazdaságtant tanult és később egy bankban szeretett volna elhelyezkedni. A rendőrség közlése szerint amikor a terrorista azzal fenyegetőzött, hogy megöli a szintén túszul ejtett három éves kisfiút, akkor megszerezte a támadó fegyverét, de nem sikerült használnia és ekkor a merénylő fejbe lőtte.

A negyvenöt éves Philippe Braham négy gyermek édesapja, akinek első házasságából származó tizennégy éves fia szeptember óta édesanyjával Izraelben él. Eredetileg informatikus volt, de az utóbbi időben biztosítási ügynökként dolgozott a bolt közelében. 

Braham testvére egy párizsi előváros rabbija. Ismerősei szerint évek óta tervezte, hogy Izraelbe vándorol családjával, szüleit is ott temettette el, édesanyját néhány hónappal ezelőtt. 

Yoav Hattab huszonegy éves volt, egyedül élt diákként Párizsban. Édesapja Benjámin Hattab rabbi Tunéziában iskolaigazgató, az ottani zsidó közösség egyik vezetője. 

A merénylet előtt röviddel tért vissza Izraelből, ahol egy az országot zsidó fiataloknak bemutató körutazáson vett részt. 

A negyedik áldozat, a hatvannégy éves Francois-Mivhel Saada is Tunéziában, a fővárosban, Tuniszban született, nyugdíjszakértőként dolgozott. Mindkét gyermeke Izraelben él, akik a többi áldozat családjához hasonlóan azt kérték, hogy őt is ott temessék el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!