Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán szavain megdöbbent Európa

2015.01.12. 17:28

Egész sor lap foglalkozott hétfőn Orbán Viktor xenofób nyilatkozatával. A francia, német, és angol sajtó leginkább csak idézte a miniszterelnök szavait, esetleg néhány jelzővel tette nyilvánvalóvá kritikus hozzáállását. A szófukarság oka vélhetően az, hogy az olyan kijelentésekhez, mint a „bevándorlás rossz”, vagy „a bevándorlók csak a bajt hozzák, hasznuk semmi”, Nyugat-Európában nem kell további magyarázatot fűzni, az olvasók maguktól is beazonosítják a nyilatkozó politikai irányultságát.

Az EuObserver brüsszeli kiadása az idézeteket a címmel helyezi keretbe: "Orbán démonizálja a bevándorlókat". A lap azt írja: „Orbán arra használta fel a nemzetközi szolidaritási eseményt, hogy még erősebbet üthessen a bevándorlókon.” Az Eu Observer szerint a magyar miniszterelnök az afrikai, és arab bevándorlással azonosította a merényletet. „Orbán szavai abban a helyzetben hangzottak el, amikor a Charlie Hebdo-merényletek amúgy is erősítik a szélsőjobbos pártokat, és mozgalmakat” - írta a lap, megjegyezve, hogy Magyarország arról ismert, hogy Európában a negyedik legrosszabb a sajtószabadság helyzete a World Press Freedom listáján.

Magyarországon nincs is menekültprobléma

A német Der Tagesspiegel a kulcsmondatokhoz szintén csak annyit tesz hozzá, hogy Orbán „szidalmazza” a bevándorlókat, miközben részt vesz a szolidaritási menetben. A lap megjegyzi, hogy Magyarországra valójában nem érkezik jelentős tömegű bevándorló, ugyanakkor közismert, hogy magyarok jelentős számban vándorolnak ki más országokba dolgozni. A fenti hírt az osztrák Der Standard is hasonlóképpen közölte.

A Bloomberg az idézetek után szintén azt tartja említésre érdemesnek, hogy Magyarország nem célpontja a bevándorlásnak, a bevándorlók jellemzően csak áthaladnak területén, nyugatra tartva. Olvasóit pedig azzal helyezi képbe, hogy emlékeztet a civil szervezetek elleni támadásokra, a sajtószabadság szűkülését detektáló felmérésekre, és a romák magyarországi kiszolgáltatottságára.

A Washington Post a Le Monde-ra hivatkozva Orbánt olyan hipokrita vezetőként említi, aki miközben felvonul a szolidaritási menetben, országában az alapvető szabadságjogok megnyirbálásán dolgozik.

Hűvös stílusban foglalkozott a magyar miniszterelnök nyilatkozatával az Ö3 osztrák közszolgálati rádió, az ORF weboldala szerint. A rádió kiemelte Orbán néhány kirekesztő mondatát, és rámutatott, hogy mindeközben a bevándorlók menekülnek országából.

A France24 állami tévé oldala pedig azon államfők közt sorolja fel a magyar miniszterelnököt, akik felvonultak Párizsban, miközben saját hazájukban a demonstráció üzenetével ellentétes elvek szerint kormányoznak. Így került Orbán a török, gaboni, és orosz vezetők sorába.