Kiderült, rendszerhiba miatt nem szavazhattak volna a kétharmadot eldöntő veszprémi választáson

2015.01.12. 10:56 Módosítva: 2015.01.12. 11:01
A megadott külképviselet hibás – ezzel az indokkal utasították el londoni olvasónk szabályos kérelmét, hogy a veszprémi időközin külföldről adhassa le szavazatát. Külön utánajárással érte el, hogy felvegyék a névjegyzékbe, így végül szavazhat Londonból.

„Férjemmel együtt kitöltöttük a Felvétel külképviseleti névjegyzékbe című formanyomtatványt, hogy a 2015 februári veszprémi szavazáson részt vehessünk. Rekordidő, mindössze 46 perc alatt el is bírálták a kérelmünket. Mindkettőnket visszautasítottak, mondván Londonból nem lehet szavazni” – panaszolta olvasónk. 

Január 4-én töltötték ki Választás.hu oldalán az időközi szavazásra vonatkozó, külképviseleti irodát érintő adatlapot. Ezt követően a történteket Kati így foglalta össze:

1. Január 5-én reggel 8.46-kor a Veszprémi Választási Iroda visszautasította mindkettőnk jelentkezését.

nemvalaszt

2. A csatolt határozat szerint az ok: a megadott külképviselet hibás, vagy ott nem lehet szavazni. Tájékoztattak minket, hogy a hibát amennyiben javítjuk, a kérelmet ismét beadhatjuk. A pontatlan indoklás és a határozat rekordidejű megszületése felháborított és nem akartam annyiban hagyni.

3. Elkezdtem érdeklődni, hogy mi történhetett, de akárkit kérdeztem, senki sem értette a dolgot, ezért követve tanácsukat, a Választási Információs Szolgálattól kértem pontosítást, január 7-én 12.15-kor.

4. Emailben feltett kérdésemre nagyon hamar, már aznap 14.07-kor megérkezett a válasz, az elutasítást rendszerhiba okozta.

5. Legnagyobb meglepetésemre, 14.11-kor érkezett egy újabb email, ezúttal a Veszprémi Választási Irodától, akik elnézést kértek a hibáért, és csatoltan érkezett az Értesítő a külképviseleti névjegyzékbe vételről is.

valasztasi

Minden jó, ha jó a vége, de folyamatosan ott motoszkál a fejemben, hogy mi van, ha nem szólok? Akkor is észlelték volna maguktól a hibát a veszprémiek? Vajon hányan lehettek visszautasítva, és azok közül hányan mertek visszakérdezni?

Nagyon fontos lenne, hogy mindenkihez eljusson a hír: lehet külföldön szavazni, de ha valakit visszautasítottak, az feltétlenül kérjen pontosítást.

Fejes István veszprémi aljegyző az Indexnek elmondta: az online kitöltött kérelmek esetében nem tudnak mérlegelni, azt a határozatot küldik ki, amit a rendszer hoz („Postások vagyunk″ – fogalmazott). Ebben az esetben eltérés lehetett a választó által használt rendszer és a központi nyilvántartás között, ez okozhatta a bajt. A hibát a központban javították, ezután született meg a helyes határozat. Fejes hozzátette: a helyi választási irodák abban az esetben tudnak mérlegelni, ha papíron nyújtják be a külföldi szavazók a kérelmet.

Veszprémben eddig 4 külföldi szavazó jelentkezett be az időközire külképviseleti szavazásra. Katiékat tévedésből elutasították először, a másik két szavazó jelentkezésével Fejes szerint nem volt probléma.

A magyarországi lakcímmel rendelkező választók

  • automatikusan bekerülnek a névjegyzékbe (biztosan szerepelnek a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban), a külföldön szavazáshoz kérniük kell a külképviseleti névjegyzékbe vételt
  • a kérelmet a helyi választási iroda (gyakorlatilag a helyi jegyző) bírálja el
  • a kérelem elbírálásáról választ kapnak
  • külképviseleten szavazhatnak

A külföldről szavazók regisztrációjáról és az azt övező problémákról az országgyűlési választás kapcsán itt írtunk részletesen. Ha ön is problémát észlel, írja meg nekünk a tema+valasztas@mail.index.hu-ra!