Judit
3 °C
7 °C

Ötezer uniós állampolgár is harcolhat közel-keleti szélsőséges szervezetekben

2015.01.13. 20:37

Az Európai Unió országaiból akár ötezren is csatlakozhattak szélsőséges fegyveres szervezetekhez a szíriai és az iraki válságövezetekben, és ha hazatérnek, terrorveszélyt jelentenek az európai országokban - mondta kedden a brit parlamentben az Europol vezetője.

Rob Wainwright, az EU-országok hágai székhelyű rendőri együttműködési szervezetének igazgatója az alsóház belügyi bizottságának meghallgatásán kijelentette: az Europol az EU-tagállamok biztonsági szolgálataitól eddig 2500 olyan uniós állampolgár nevét gyűjtötte össze, akikről gyanítható, hogy külföldön harcoltak, és képesek Európában terrorcselekmények elkövetésére.

Arra a kérdésre, hogy összesen hányan utazhattak a közel-keleti háborús övezetekbe az EU-ból, Wainwright azt mondta, hogy "3-5 ezer EU-állampolgárról lehet szó".

Január 7-i cikkünkben arról írunk, hogy az elmúlt időszakban sok hír érkezett arról, hogy külföldi állampolgárok harcolnak akár az Iszlám Állam, akár más szélsőséges szervezet nevében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?