Gyűlölethullámot indíthatnak a Mohamed-karikatúrák

2015.01.14. 01:15

A szunnita iszlám szellemi központjának számító, egyiptomi székhelyű intézmény, az al-Azhar mecset és egyetem arra figyelmeztetett kedden, hogy gyűlöletet fognak szítani a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap szerdai számában megjelenő, Mohamed prófétát ábrázoló újabb karikatúrák, írja az MTI.

Az al-Azhar által kedd este közzétett közlemény szerint a prófétát sértő karikatúrák megjelenése nem szolgálja az emberek közti békés együttélést és a muszlimok integrációját az európai és nyugati társadalmakba. Az al-Azhar leszögezi, hogy elítéli az erőszakot és elutasítja a terrorizmust, de meggyőződése szerint a gúnyrajzok megjelentetése provokáció.

„Ez a muzulmánok érzelmeinek valóságos provokációja" - szögezte le Abbász Soman, az al-Azhar képviselője.

Néhány órával korábban Egyiptom központi vallásjogi intézménye, a Dár al-Iftá is óva intette a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilapot attól, hogy bejelentésének megfelelően a szerdai számát egy Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrával a címlapján jelentesse meg. A Dár al-Iftá közleményében úgy vélte, hogy a szerdára tervezett lapszám "a gyűlölet újabb hullámát fogja kiváltani francia és egyéb nyugati társadalmakban ..., és nem segíti a muzulmánok azon erőfeszítéseit, amelyeket a civilizációk közti párbeszédért, illetve az együttélésért tesznek".

A vallási rendeletekért (fatva) felelős legfelsőbb hatóság a az al-Azharral, illetve a vallásügyi minisztériummal együtt alkotja Egyiptomban az iszlám intézményes alapját.

A szerdán hárommillió példányban megjelenő Charlie Hebdo címlapján látható majd a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúra. A fehér turbánt viselő Mohamed próféta a "Je suis Charlie" (Én vagyok Charlie) feliratú táblát tart a kezében. A rajzon az iszlám vallásalapító arca szomorú, és egy könnycsepp csordul ki a szeméből. A prófétát zöld alapon ábrázoló karikatúra felett a "Minden megbocsátva" felirat látható. Számos európai lap már kedden leközölte a Charlie Hebdo új számának címlapjára kerülő karikatúrát a terrortámadás célpontjává vált szatirikus lap melletti szolidaritásból.