Árpád
-2 °C
4 °C

Kitömött pandákért őrül meg Berlin

2015.01.14. 20:58

A szervezők 200-300 ezer látogatót várnak a napokban megnyílt berlini pandakiállításra, amelyen a városi állatkertben elpusztult két kínai óriáspanda, Pao Pao és Jen Jen kitömött példányai is láthatók.

A berlini természettudományi múzeum tárlatát Michael Müller főpolgármester nyitotta meg hétfő este mintegy ezer érdeklődő jelenlétében. Ekkor mutatták be a nagyközönségnek a két pandát is. A hím Pao Pao, melyet Kína 1980-ban ajándékozott Nyugat-Németországnak, végelgyengülésben halt meg a berlini állatkertben 34 éves korában, míg a Kína által kölcsönzött nőstény Jen Jen akut székrekedésben pusztult el 2007-ben, németországi utódok nélkül.

A kitömött panda a távolba néz

Detlev Matzke állatpreparátor elmondása szerint hat hónapot töltött a pandák kitömésével, ezen belül a szemek jelentették a legnehezebb feladatot, ezekre tíz napot szánt. Tanulmányoznia kellett a pandák viselkedését is, hogy jellemző pózban tudja őket megörökíteni. Végül a kitömött Pao Pao egy fára mászva a távolba néz, Jen Jen pedig a földön ül, és felemeli jobb mancsát, hogy elérje az előtte lévő bambuszt.

John Christian Vogel, a múzeum főigazgatója a Hszinhua hírügynökségnek elmondta: a berliniek pandaszeretete indította őket arra, hogy preparálják a két tetemet, ezzel "örök életet" adva az állatoknak.

"A panda sokkal több, mint egy veszélyeztetett faj. Annak a szimbóluma, hogyan bánunk a természettel ezen a bolygón" - hangsúlyozta Volker Holmes, a kiállítást társszervező WWF Németország fajmegőrzésért felelős vezetője.

A július 31-ig látogatható kiállításon, amelyre többek között Párizsból is érkezett anyag, a két kitömött panda mellett 30 történetben foglalják össze a faj különböző szerepeit a környezetvédelem nagykövetétől a reklámközvetítőig.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?