16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Orosz tinilány robbantott Isztambulban

2015.01.16. 16:23 Módosítva: 2015.01.16. 16:24

Két hetes terhes volt az a Moszkvában élő, dagesztáni születésű lány, aki tíz napja öngyilkos merényletet hajtott végre Isztambulban. Egy rendőr meghalt, egy megsebesült a rendőrőrsön, amikor a lányra erősített bomba felrobbant.

Diana Ramazova – orosz sajtóhírek szerint Ramazanova – eladóként dolgozott Moszkvában, amikor interneten megismerkedett egy norvég állampolgárságú csecsen férfival – írta a Guardian, amely szerint a férfit Abu Aluevitsj Edelbijevnek hívták.

7663800ae524fad83868ac9bd7367c82

A lány hamarosan Törökországban személyesen találkozott Edelbijevvel, akivel hamarosan össze is házasodtak. Tavaly nyáron a pár Szíriába ment, hogy az Iszlám Állam (IS) szolgálatába álljon. Edelbijev azonban a norvég és török titkosszolgálatok szerint már régóta az iszlám radikálisoknak dolgozott, feladata a harcosok és aktivisták toborzása volt.

Decemberben Edelbijev állítólag életét vesztette a szíriai harcokban az IS oldalán – Diana ezután illegálisan átlépte a szír-török határt és Isztambulba utazott. Itt a feltételezések szerint egy Oroszországból származó nővel lépett kapcsolatba, nem sokkal a merénylet elkövetése előtt.

Orosz források szerint Diana eredeti feladata oroszországi merénylet elkövetése lett volna, nem világos, hogy miért vette célba az isztambuli rendőrőrsöt, ahová azzal az ürüggyel tért be, hogy elvesztette pénztárcáját.

Importált shaidkák

Ramazova Oroszországnak abban a régiójában született, ahol nagy intenzitással hódít a radikális iszlám, elsősorban a fiatalok között. A Mahacskala központú Dagesztán ma már Csecsen- és Ingusföldnél is jóval több terrortámadás helyszíne. A támadások rendszerint rendőrök, katonák, esetleg olyan vallási vezetők ellen irányulnak, akiket azzal vádolnak a radikálisok, hogy Moszkvával működnek együtt.

Az öngyilkos merényleteket nagy számban követik el Oroszországban nők, orosz szóhasználatban sahidkák. Nők voltak az elkövetői a 2010-es moszkvai metrómerényletnek is, amelyben csaknem félszáz ember vesztette életét.

Új jelenség, hogy az Oroszországból érkező fiatal nők külföldön is öngyilkos merényletek elkövetőiként jelentek meg.  • Tippek
  • Hírek