A Boko Haram mészárlása műholdakról is látszik

2015.01.17. 16:04

Műholdfelvételekkel próbálják bebizonyítani emberi jogi szervezetek a nigériai kormánynak, hogy a Boko Haram iszlamista terroristái nem csak 150 embert gyilkoltak le a múlt héten, ahogy a kormány állítja, hanem több mint kétezret, írja a Foreign Policy.

Az elmúlt években a civil szervezet egyre többször használtak műholdfelvételeket arra, hogy olyan nehezen megközelíthető, vagy nagyon veszélyes területeken is felmérjék egy-egy konfliktus okozta pusztítás mértékét. A Human Rights Watch például műholdakkal dokumentálta a szíriai épületek elpusztítását, Aleppo bombázást és a világörökségi épületek pusztulását a konfliktus zónákban.

A múlt heti nigériai mészárlás felderítéséhez az Amnesty International és Human Rights Watch is szerzett műholdképeket. Ez utóbbi szervezet szakértői a képeket "megkérdőjelezhetetlen és sokkoló" bizonyítéknak nevezte, amelyek igazolják, hogy a radikális iszlamista terroszervezet példátlan pusztítást hajtott végre az észak-nigériai Baga városában.

Az Amnesty International képein (ezek láthatóak a cikkben is), amelyek január 2-án és 7-én, pár nappal a Boko Haram akciója előtt és után készültek, jól látszik a terrorszervezet gyújtogatásának hatása. Az előtte képen a piros foltokkal jelzett fák között még állnak az épületek, de az utána készült felvételen már csak alig néhány ház és kunyhó maradt meg. Az Amnesty becslései szerint a Boko Haram 3700 épületet égetett porig.

Bár a műholdfelvételek ahhoz elég jó minőségűek, hogy az épületekben keletkezett kárt viszonylag pontosan meg lehessen becsülni, ahhoz nem elég jók, hogy az áldozatok számát pontosítani lehessen, főleg, mivel nagy részéküket valószínűleg már eltetemették tömegsírokba.

"Látod ezeket az épületeket a gyújtogatás előtt és után, és tudod, hogy mindegyik valakinek a háza volt, vagy egy iskola, egy kórház, esetleg egy mecset" - mondta a Foreign Policynek az Amnesty egy kutatója. A szervezet elemzői szerint ha nem is lehet az áldozatok számát megbecsülni, a műholdfelvételek segítenek megérteni, hogy mi is történhetett valójában Bagában és környékén.

A nigériai kormény azonban nem kész szembenézni a Boko Haram pusztításának valódi mértékével. Goodluck Jonathan elnök és kormánya továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a település porig rombolásában csak 150 ember halt meg. Jonathan feltehetően a nemzetközi nyomás miatt sem akarja elismerni, mekkora tragédia történt valójában, hiszen már így nagyon sok kritikát kapott, amiért képtelen kezelni a Boko Haram jelentette problémát.