Obama: Nyissunk új fejezetet

000 Was8895875
2015.01.21. 07:55 Módosítva: 2015.01.21. 08:19

Az Egyesült Államoknak új fejezetet kell nyitni, segítenie kell a középosztálynak, hogy részesüljön a gazdaság beindulásából, jelentette ki Barack Obama amerikai elnök szokásos évértékelő beszédében, amit a már teljesen a republikánusok által uralt kongresszus két házának közös ülésén tartott meg. Obamának két éve maradt arra, hogy tovább építse elnöki örökségét, ennek jegyében egy sor nagyívű elképzelést felvázolt, azonban ezek többsége várhatóan elbukik majd a republikánus szenátusban és képviselőházban, de így is meghatározhatja a politikai diskurzust a 2016-os elnökválasztásra ráfordulva.

Mint mondta, Amerika úgy lábalt ki a recesszióból, hogy bármelyik másik országnál szabadabban írhatja meg saját jövőjét, és ezt szerinte arra kell használni, hogy segítsenek a középosztálynak. „Most kell eldöntenünk, kik akarunk lenni a következő 15 évben” – mondta.

Megint elmondta, hogy megszüntetné a gazdagoknak segítő kiskapukat az adórendszerben, újabb kötelezettségeket róna azokra a cégekre, amiknek 50 milliárd dolláros vagyonuk van, és Robin Hood-stílusban a gazdagok megemelt adójából segítene a középosztálybeli családoknak, hogy megengedhessék a gyermekvállalást, a főiskolai tanulmányokat. Azoknak a cégeknek kedvezne, amelyek nyereségüket Amerikában fektetik be, emellett egyszerűsítené a kisvállalkozások adózását is.

Mint mondta, az Egyesült Államok az egyetlen olyan fejlett ország, ahol nem garantált a fizetett szülési és betegszabadság. Előbbire legalább hat hetet tartana elfogadhatónak, míg hét nap fizetett betegszabadságot írna elő törvényben a dolgozóknak. „2015 van, itt az idő” – mondta, amikor arról beszélt, hogy a kongresszusnak meg kellene szavaznia, hogy ugyanazért a munkáért a nők is ugyanannyi fizetést kapjanak, mint a férfiak.

Az Egyesült Államok világszerte kiáll azok mellett, akik a terroristák célpontjaivá váltak, akár a pakisztáni iskolákban vagy Párizs utcáin, mondta. Amerika fenntartja magának a jogot, hogy egyoldalúan lépjen a terroristák levadászásában, de felszólította a kongresszust, hogy hatalmazza fel erő alkalmazására az Iszlám Állam ellen. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy el kell kerülni a muszlimok sztereotipizálását.

Sokkal erősebb kiberbiztonságra, az adatlopások elleni törvényekre van szükség, mondta az észak-korai hekkertámadásokra utalva. „Ha nem lépünk, akkor sebezhető marad az ország és a gazdaság” – mondta.

Az orosz-ukrán helyzetről azt mondta, a nagy országok nem erőszakoskodhatnak a kisebbekkel, ezért helyezkedik szembe az orosz agresszióval. Szerinte a szankciók hatására Oroszország elszigetelődött, gazdasága pedig megviselt.

Úgy látja, hogy meg tudnak állapodni Iránnal a vitatott atomprogram ügyében, és ezzel elkerülik, hogy a perzsa állam atomfegyverekhez jusson. Világossá tette azonban, hogy megvétóz minden olyan új szankciót a kongresszus részéről, ami szerinte a megállapodást veszélyeztetné.

A Kubával elindított új nyitásról pedig azt mondta, hogy az véget vet majd a bizalmatlanság régi örökségének, és szerinte a kongresszusnak fel kellene oldania a fél évszázada bevezetett amerikai embargót. Ott volt a beszéd alatt az egyik kubai börtönből öt év után szabadult Alan Gross is, aki nagy tapsot kapott. Obama azt is elmondta, hogy további lépéseket tesz a guantánamói börtöntábor bezárása felé.

Többet kell tenni a klímaváltozás ellen, amit a Pentagon nemzetbiztonsági fenyegetésnek tart, és utalt arra is, hogy 2014 az eddigi legmelegebb év volt.

Obama azt mondta, hogy optimista abban, hogy együtt fog-e tudni dolgozni a republikánus vezetésű kongresszussal a következő két évben. Ennek ellenére kevés ügyben várható konszenzus, de a CNN szerint a beszéd is azt mutatta, hogy Obama érzi a lehetőséget, miután a gazdasági mutatók javultak, az elnök népszerűsége emelkedni kezdett, és több elnöki rendeletre is készülhet. Elsősorban felfogásbeli különbségekre próbált rávilágítani, és többek között olyan vitát akart elindítani a gazdaságról, ami majd elérhet a 2016-os elnökválasztási kampányig. A 2016-os demokrata esélyesnek tartott Hillary Clinton méltatta is Obama beszédét.

A republikánusok szerint viszont Obama semmit sem tanult abból, hogy elveszítették a demokraták a kongresszust a novemberi félidős választásokon. A republikánusok részéről reagáló Joni Ernst szenátor azt mondta, hogy az amerikaiak nem láttak megoldásokat Obamától, egyben kritizálta az egészségügyi és bevándorlási politikáját. Azonban azt mondta, hogy együtt kell dolgozniuk azokban az ügyekben, ahol közös nevezőre juthatnak, például az ázsiai-csendes-óceáni térségben tervezett szabadkereskedelmi megállapodás és adóügyi reform tekintetében.  • Hírek
  • Hírek