Kirm Ir Szen fia lesz a prágai nagykövet

2015.01.22. 21:05
Tudta, hogy Észak-Koreának van a világban egy csomó nagykövetsége? És, hogy csak a környékünkön három is van? Mert hogy van Lengyelországban, Romániában, és Csehországban is.

Most pont a cseh követséggel kapcsolatos hírről számolt be az MTI az E15.cz nevű prágai hírportál cikkére hivatkozva. Azt írják. Kim Pjong Il, Kim Ir Szennek, az észak-koreai kommunista rendszer megalapítójának és több évtizedes vezetőjének a fia lesz a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság új nagykövete Prágában.

Kim Pjong Ilnek ráadásul elég kalandos élete volt: lényegében azért dolgozik a mai napig is diplomataként, mert a hetvenes évek vége óta különböző európai diplomáciai posztokon lényegében egyfajta száműzetésben van, nehogy beavatkozhasson az észak-koreai politikai életbe. A nyolcvanas évek végén például Észak-Korea budapesti nagykövete is volt.

Zuzana Christofová, a cseh külügyminisztérium szóvivője a lap értesülését - csak közvetett módon ugyan, de - megerősítette. 

Az új észak-koreai nagykövet azután foglalja el helyét, hogy átadja megbízólevelét Milos Zeman köztársasági elnöknek. Erre egyelőre nem került sor

– mondta a szóvivő.

A cseh elnöki iroda nem közölte, hogy a megbízólevél átadása mikor lesz. Kim Pjong Il a cseh sajtó szerint 

A leendő prágai nagykövet a cseh sajtó szerint Kim Ir Szen utódjának, a már elhunyt Kim Dzsong Ilnek a fiatalabb mostohatestvére, tehát Észak-Korea mai vezetőjének, Kim Dzsong Unnak a nagybátyja. Kim Pjong Il állítólag szabados életvitele miatt veszítette el apja kegyeit, ezért diplomata 1979 óta.